Odobrnici SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja ocenili su danas da je, odbijanjem da sazove vanrednu sednicu Skupštine Novog Pazara, predsednica tog tela Anela Šemsović pokazala da su joj “stranački ispred interesa građana”.

Prestavnici dve opozcione političke stranke su nakon obilaska prostorija gde se održavaju sednice lokalnog parlamenta ocenili da odgovornost za događaje tokom poplava treba lično da snosi gradonačelnik Nihat Biševac, a kolektivno skupštinska većina.

“Odbornici i građani Novog Pazara zaslužuju, i imaju pravo da znaju istinu. A, svi oni koji nisu dobro radili svoj posao treba da snose odgovornost. Prihvatanjem odgovornosti možemo onda i videti da ljudi imaju svest o tome da ne činjenje ove vlasti ili njihove greške direktno ugrožavaju imovinu naših građana”, rekla je odbornica SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović.

Iako u prvom naletu vodenih bujica nije bilo prijavljene štete na stambenim objektima u Novom Pazaru, u a poslednjem mnogo manje štete nego u Sjenici gde je voda došla do krovova kuća i u Tutinu, gde je u novembru stradalo dete, a gde je i na sred reke izgrađena stambeno poslovna višespratnica – predstavnici dve političke opcije ni ovog puta nisu odgovorili zašto istu inicijativu ne pokrenu i odgovornost ne zatraže i u Sjenici i Tutinu, gde su inače na vlasti njihove stranačke kolege.

“Mi smo odbornici u Skupštini grada Novog Pazara. Naša odgovornost su građani Novog Pazara i ono što se dešava u gradu Novom Pazaru. Za sva pitanja koja se odnose na bilo koje druge lokalne samouprave… vi ste novinari pa njih pitajte”, rekao je odbornik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj, iako i on i ostali okupljeni odbornici obavljaju uz odborničke i visoke stranačke funkcije i vode dve partije, čiji su predstavnici predsednici opština Sjenica i Tutin.

Vodama prvog reda među kojima je reka Raška upravlja državno vodoprivredno društvo “Zapadna Morava”. Na račun države i republičkih institucija ovde se nisu čule kritike, već samo na račun lokalne vlasti.

“Mi kao odbornici Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka i naši predstavnici na višem nivou uputićemo jedno zajedničko pismo vrhu države, predsedniku i premijerki, u kome ćemo tražiti da se sva ova važna pitanja reše”, kazao je odbornik SPP Edin Numanović, ističući da će zatražiti i sastanak sa vrhom države.

Iako je sadašnja lokalna vlast nasledila brojne objekte nelegalno izgrađene, pa čak i u koritima reka, predstavnik SDA Sandžaka nije konkretno odogovorio da li se na takvim mestima gradilo i dok je gradonačelnik bio Sulejman Ugljanin.

“Pazite! Nije bilo ljudskih žrtava. Mi sad imamo ljudske žrtve i tražimo odgovornost”, rekao je Škrijelj.

S druge strane, mnogi ocenjuju da je reč o sitnom skupljanju političkih poena, preko teške nesreće, dve opozicione stranke, koje su posle dugogodišnjeg sukoba sada u partnerskom odnosu.

Ove dve opozicione stranke tražile su pre nekoliko dana da se održi sednica lokalnog parlamenta na kojoj bi gradonačelnik Nihat Biševac predočio izveštaj o preduzetim merama za očuvanje života i imovine građana tokom nedavnih poplava.

Iz novopazarske skupštinske službe demantovali su navode da je odbijen zahtev za sazivanje vanredne Skupštine grada Novog Pazara. Ističu da će vanredna skupština biti zakazana u skladu sa Poslovnikom.