Večeras je u Novom Pazaru održan Sveopšti Sabor Islamske zajednice Srbije kojim je predsjedavao reisu-l-ulema Sead Nasufović, kojem su prisustvovali muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, imami, mualime, vjeroučitelji, direktori i upravnici vjersko obrazovnih ustanova, profesori fakulteta i medresa, predsjednici medžlisa i džemata.

Kako je i najavljeno pozivom za sjednicu, raspravljalo se o tri tačke dnevnog reda:

1. Raspisivanje izbora na svim nivoima u IZS

2. Usvajanje Pravilnika o izborima

3. Imenovanje članova Centralne izborne komisije

koje su jednoglasno usvojene od strane učesnika ovog sastanka.

Na početku sjednice predsjedavajući je konstatovao da postoji kvorum za rad, obzirom na to da je utvrđeno prisustvo apsolutne većine pozvanih, kao i da su opravdano odsutni uputili pismenu podršku tačkama dnevnog reda.

On je također upoznao prisutne o stvarnim razlozima zbog kojih je ovaj sastanak upriličen, te da je u Islamskoj zajednici Srbije u junu mjesecu prethodne godine uz odobrenje Saveta reisu-l-uleme doneo akt kojim se probalo privremenim mjerama otkloniti blokada institucija i organa Islamske zajednice Srbije. Uzimajući u obzir da u zadnjih pola godine Vijeće muftija i Savjet reius-l-uleme nije uspjelo da riješi probleme u IZ na svojim sastancima, a da se pritom nastavilo s najgrubljim kršenjem i obesmišljavanjem Ustava i svih normativnih akata IZ Srbije od strane Muhameda Jusufspahića, Mustafe Jusufspahića i Mousa Abu Sabia, Vijeće muftija i Savjet Reisu-l-uleme su uputili poziv Reisu-l-ulemi da u najhitnijem roku sazove Sveopšti Sabor Islamske zajednice kao instituciju direktnog legitimiteta uzimajući u obzir da su ustavni organi Islamske zajednice apsolutno blokirani.

Ustanova Sveopšteg Sabora u Islamskoj zajednici Srbije je upotrebljena prilikom donošenja Ustava Islamske zajednice Srbije i proglašenja Rijaseta 2007. godine kao i u rješavanju ustavne krize 2016. godine. Cilj ove ustanove koju sačinjavaju svi službenici Islamske zajednice jeste zajedničko dolaženje do rješenja i zaštite od svake vrste zloupotrebe, a u konkretnom slučaju od strane navedenih lica. Kao najteži oblik zloupotrebe svojih funkcija i položaja istaknut je pokušaj tajne promene ustava IZ u cilju legalizacije zloupotrebe službenog položaja, lažiranje izbornog procesa, sticanje materijalne i nematerijalne koristi te samovoljno i bez znanja nadležnih organa uklanjanje s funkcija važnih članova IZ i imenovanje novih.

Zbog svega navedenog Savet Reisu-l-uleme i Vijeće muftija na čelu sa reisu-l-ulemom donijelo je odluku o sazivanju sveopšteg sabora radi raspisivanja opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije kao jedinog legalnog i legitimnog načina rešavanja blokade ustanova i organa Islamske zajednice.

Predsedavajući je nakon uvodnog izlaganja ponudio na izjašnjavanje prisutne po prvoj tački dnevnog reda, odnosno raspisivanje opštih izbora u Islamskoj zajednici Srbije. Prisutni su jednoglasno, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojili odluku o raspisivanju izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije, s tim da će prvi nivo izbora, odnosno izbori za džematske odbore i članove skupština medžlisa biti održani 10. februara 2023. godine.

Nakon toga predsedavajući je otvorio drugu tačku dnevnog reda o Pravilniku o sprovođenju izbora u Islamskoj zajednici Srbije. Nakon što je prisutnima pročitao nacrt ovog akta otvorio je raspravu po ovoj tački dnevnog reda. Obzirom da niko od prisutnih nije imao primedbu na tekst Pravilnika predsedavajući je stavio isti na izjašnjavanje. Prisutni su jednoglasno, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojili Pravilnik o izborima.

Nakon toga predsedavajući je otvorio treću tačku dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje Centralne izborne komisije koja će u skladu s usvojenim Pravilnikom o izborima imati zadatak da izvrši koordinaciju i sprovođenje izbornog procesa. Predsedavajući je zatražio od predstavnika mešihata sandžačkog i srbijanskog da predlože po dva kandidata za članove Centralne izborne komisije. Ispred mešihata IZ Sandžaka predloženi su prof. Hasib ef. Suljović i Kemal ef. Hasanović, a ispred mešihata srbijanskog Senad ef. Hajrović i Sabedin Šabani. Presedavajući je ove prijedloge prisutnima stavio na izjašnjavanje što je jednoglasno usvojeno. Za predsjednika Centralne izborne komisije jednoglasno je izabran prof. Hasib ef. Suljović.

Nakon ovoga predsjedavajući je zatvorio sjednicu i zahvalio svim prisutnima.

indeksonline.rs/Mešihat IZ Sandžaka