Tokom novogodišnjih praznika broj pregleda u Hitnoj službi Novi Pazar, u odnosu na prošlu godinu uvećan je za trećinu. Evidentirano je i sanirano nekoliko povreda uzrokovanih upotrebom pirotehničkih sredstava. Iz Hitne službe apeluju na građane da izbegavaju upotrebu petardi tokom predstojećih praznika.

Novopazarska Hitna služba tokom novogodišnjih praznika obavljala je u proseku 200 pregleda dnevno i oko 20 terenskih intervencija. Kada se uzme u obzir da su dežurale i druge zdravstvene službe, može se reći da su medicinski radnici imali ”pune ruke” posla.

Među onima koji su zatražili hitnu medicinsku pomoć bilo je najviše hroničnih bolesnika.

”Najviše su se javljali hronični pacijenti, sa hronično opstruktivnom bolešću pluća. Kod njih je došlo do pogoršanja njihovog osnovnog stanja, pa su iz tog razloga potražili hitnu medicinsku pomoć. Bilo je i pacijenata sa virusnim infekcijama”, rekla je načelnica Hitne službe prim. dr. sci. dr Elvira Lukač Radončić.

Mala nepažnja sa pirotehnikom može uzrokovati ozbiljan zdravstveni problem
Uprkos brojnim apelima nadležnih službi, upotreba pirotehničkih sredstava u danima praznika nije bila smanjena. Mala nepažnja neke je dovela u ozbiljan zdravstveni problem.

U odnosu na predhodnu godinu broj pregleda je uvećan za jednu trećinu, dok je broj povreda urokovanih upotrebom pirotehničkih sredstava manji. Kako istiće doktorka Lukač Radončić, iako je smanjen, taj broj nije zanemarljiv.

”S obzirom da nastupa Božić i božićni praznici molim sugrađane da ne upotrebljavaju pirotehnička sredtstva. Tako mogu nanieti štetu i sebi, ali i ljudima u svojoj okolini”, rekla je doktorka Lukač Radončić.

Podsetila je da u našoj okolini žive i deca sa autističnim spektrom, kojima jako smeta upotreba pirotehnike. Napomenula je takođe da to smeta i životinjama, te naglasila da bi praznike trebalo da proslavljamo bez pirotehničkih sredstava.

Novopazarska Hitna služba u novim prostorijama radi od 2018. godine.