BEOGRAD – U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli 1.500 žena, a više od 700 obolelih umre, rečeno je na konferenciji za novinare povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i osnivanja Radne Grupe “VeličanstveNE” za borbu protiv ovog raka i saopšteno da je jutros potpisana Deklaracija protiv raka grlića materice.

Deklaraciju su potpisale ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” i Mima Fazlagić iz Udruženja žena “Naša Aska”.

Jedan od ciljeva potpisivanja ove deklaracije kojom se Srbija uključuje u borbu protv raka grlića materice zajedno sa drugim svetskim zemljama i Svetskom zdravstvenom organizacijom jeste da se postigne stanje koje je nazvano 90- 70-90, pri čemu je 90 znači da 90 odsto dece u našoj zemlji primi vakcinu, 70 da da 70 odsto žena ide na redovne skrining preglede koje organizuje država, a drugo 90 da njih najmanje 90 odsto dobije blagovremenu dijagnostiku i terapiju i lečenje.

Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” je istakla da je zbog poražavajućih podataka o broju obolelih Udruženje zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, RFZO, Instituta za javno zdravlje, Udruženjem žena “Naša Aska”, poznatim ginekolozima, imunolozima, epidemiolozima i pedijatrima, osnovalo Radnu grupu za borbu protiv raka grlića materice, kako bi se razmenjivala iskustva i zajednički radilo na smanjenju obolelih od raka grića materice.

Takođe i većem obuhvatu imunizacije školske dece protiv humanog papiloma virusa (HPV) koja je od juna prošle godine dostupna i mladima u Srbiji o trošku države.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije ” Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je istakla da je utrošeno 23.000 doza vakcine, da je više od 15.000 dece vakcinisano prvom dozom.

“Treba vakcinisati decu uzrasta od devet do 19 godina. Za decu od devet do 14 godina vakcina se daje u dve doze a za onu od 15 do 19 godina u tri doze”, rekla je ona i dodala da je najbolje da se vakcinacija obavi pre prvog stupanja u seksualne odnose.

Pomoćnica ministra zdravlja za javno zdravlje Jelena Janković istakla je da će Ministarstvo zdravlja ove godine početi na pripremi novog akcionog plana i strategije za prevenciju malignih bolesti i navela da je cilj povećanje obuhvata skrininga na rak grlića posebno za žene od 35 do 45 godina i da se dostupnim učine sve dijagnostičke procedure i efikasna terapija.