NOVI PAZAR – Voditeljka Marija Savić Stamenić, izveštavajući na televiziji “Prva” o pohodu Envera Beganovića (52), koji je iz Ausrije krenuo u Meku (Saudijska Arabija) pešce, izazvala je lavinu komontara i osuda na drušvenim mrežama izjavom da Sandžak ne postoji.

Beganović je na svom putu dugom oko 6.600 kilometara, nakon pređenih 1.600 stigao u Novi Pazar, gde ga je dočekao veliki broj građana i novinarskih ekipa, među kojima je bila i ekipa TV PRVA.

Marija Savić Stamenić je, u emisiji “Jutro” na pomenutoj televiziji, nakon izjave Envera Beganovića da na rancu, između ostalih, nosi i zastavu Sandžaka (Bošnjačku nacionalnu zastavu) izjavila da to ne postoji.

“Samo što je ovo pre rekao, to ne postoji ali dobro… Mislim o zastavi koju je spomenuo tvoj sagovornik na kraju” – rekla je Marija Savić Stamenić.

Bošnjačka nacionalna zastava kao nacionalni simbol sandžačkih Bošnjaka utvrđena je Odlukom Bošnjačkog nacionalnog veća o nacionalnim simbolima, od 11. maja 2004. godine, a potvrđena Odlukom Saveta Republike Srbije za nacionalne manjine, od 23. decembra 2005. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/06).

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obeležava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće (BNV) Sandžaka.

U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim opštinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

indeksonline.rs