BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas predstavljajući saobraćajnu infrastrukturu na kojoj se radi širom Srbije da je spreman da se već naredne godine uporedi ono što je učinjeno za poslednjih 11 godina i onoga što je urađeno za vreme SFRJ, Slobodana Miloševića i DOS-a.

“Nismo odustali ni od jednog puta ni pruge, što je gotovo neverovatno u ovakvim uslovima i proporcionalno veličini jedne zemlje, nema nikoga ko toliko gradi, rekao je Vučić na godišnjoj konfenrenciji na kojoj se iz Palate Srbija obratio građanima pred odlazak na Svetu Goru i Hilandar gde će dočekati Božić, a kojoj su prisustvovali i ministri Ivica Dačić i Siniša Mali.

“Biću spreman sam da uporedimo sve Titove, Miloševićeve i u vreme DOS-a izgrađene kilometre autoputeva, sa tim što ćemo mi za samo 11 godina uraditi. Videćete da smo uradili više nego svi ostali za prerthodnih 70 godina”, rekao je Vučić.

To ste vi narode izgradili, rekao je predsednik i naglasio “ovo smo sve radili u veše ime i za vaš račun”.

Podsetio da smo do ne tako davno imali samo deo autoputa ka Subotici, i da je bila urađena jedna deonica ka Kragujevcu i to u vreme gospođe Kalanović.

Predsednik je rekao da građanima želi da pokaže šta će samo ove godine biti završeno, da ljudi vide gde odlazi novac, da pare da nisu bačene.

Uradili smo deonicu do Čačka, nasavljamo do kraja godine do Požege.

” Auto-put Surčin Novi Beograd otvaramo u martu, tih desetak kilometara, kao i Niš-Merošina prvih 5,5 kilometara, nastavljamo ka Prokuplju, otvaramo deonicu do Kruševca, deonica autroputa za dva i po tri meseca, otvaramo Ruma-Šabac 23 km u roku od sedam meseci do kraja avgusta, nema više prolaska kroz Laćarak, Platičevo …. ostaje 52 kilometra do Loznice, što zavšavamo do kraja 2024″, rekao je on.

Predsedik je nagalsio da će nastojati da se do marta 2024. godine završi Kuzmin-Sremska Rača,…

Deo Požega-Pakovraće, tuneli Munjino brdo i Laz, pre Iriškog venca koji će biti najduži tunel, zbog mnogo problema sa geologijom, završavamo do kraja godine, naveo je Vučić i dodao da ogromnom brzinom ide deonica Požarevac do Golupca, koju dobro radi Šandong.

“Obilaznicu oko Beograda otvaramo u roku od 4,5 meseci, do Bubanj Potoka, a onda nam ostaje sektor C koji će koštati 1,2 milijardi sa mostom preko Vinče da bismo završili kompletan saobraćajni prsten oko Beograda – najveći projekat sa najvećim brojem vozila koje treba da privhvati”, rekao je on.

Dalje, kako kažemo, radimo ka Sjenici, Novom Pazaru, Crnoj Gori. Radimo ka Loznic, završili smo Ipsilon krak ka Kelebij, očekujem da do juna potpišemo ugovor za autoput “Smajli” – od Bačkog Brega do Kikinde koji će povezati zapad i istok Vojvodine, rekao je predsednik i dodao da će to biti magistrala koja treba da spoji različite delove Vojvodine, najsiromašnije, uz Plandište.

Gradi se i auto-put prema Kuršumliji, Dugoj Poljani….

“Ostaje i dalji rad i brzi završetak na Moravskom koridoru, gde Amerikanci i Turci odlično rade, svaka im čast, a mi im dobro plaćamo, ostaju dva mosta kod Svilajnca, obilaznica, preko Morave i Resave. Rešavamo sve probleme, auto-put Vožd Karađorđe koji ide iz pravca Mladenovca i Lazarevca ka Aranđelovcu, preko Topole, Rače ka Despotovcu i Boru. To su ključne stvari”, kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da što se pruga tiče u Srbiji se radi na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica i da radovi idu odlično.

Moramo da dogovorimo rekonstrukciju pruge Valjevo-Vrbnica ka Crnoj Gori, uskoro ide, dodao je, Stalać – Đunis sa EU, biće to brze pruge na kojima će se voz kretati brzinom između 160 i 180 kilometara na sat.

Krećemo u punu modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgradm i radimo prugu Niš – Brestovac, dodao je Vučić.

indeksonline.rs