Tokom prethodne nedelje carinici su na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, u dva slučaja sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 11 kilograma nakita, novca i drugih predmeta od srebra.

Jedan od prekršaja otkriven je 27. januara 2023. godine, kada je na izlazu iz zemlje na red za kontrolu pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Velike Britanije ka Bugarskoj sam putovao 41-godišnji muškarac.

Mada je putnik rekao da nema ništa za prijavljivanje, carinici su prilikom detaljnog pregleda, u koferu među njegovim ličnim stvarima pronašli 265 novčića i jednu polugu od srebra, ukupne težine 4,3 kilograma.

Reč je uglavnom o američkim, kanadskim i australijskim srebrnim dolarima i nekoliko srebrnih i pozlaćenih britanskih funti, čijom će daljom ekspertizom biti utvrđeno da li pored materijalne imaju i antikvitetnu vrednost.

Sličan prekršaj otkriven je i 23. januara 2023. godine na ovom prelazu, kada je sprečen pokušaj krijumčarenja 6,4 kilograma srebrnog nakita i srebrnine, kojim je jedan putnik, pored nešto malo garderobe, napunio svoje torbe i kofere.

Tada je takođe ne izlazu iz zemlje za detaljan pregled izvojen automobil strane registracije, kojim su dvojica muškaraca putovala iz Berlina ka Turskoj.

Kontrolom je u putnim torbama, za koje se kao vlasnik prijavio 31-godišnji suvozač, pored ličnih stvari pronađeno i oko 6,4 kilograma različitih predmeta od srebra.

Reč je o srebrnom nakitu, escajgu i različitim upotrebnim predmetima od srebra, za koje se takođe sumnja da pored materijalne imaju i antikvitetnu vrednost, što će biti utvrđeno dodatnom ekspertizom.

indeksonline.rs/Foto:Uprava carine