HAG/PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović sastao se danas u Hagu sa potpredsednik holandske vlade Vopke Ukstrom i najavio otvoranje Ambasade Crne Gore.

Abazović je istakao da je Crna Gora preduzela konkretne korake za otvaranje Ambasade u Holandiji, sa sedištem u Hagu.

Najavio je da će otvaranje crnogorskog diplomatskog predstavništva biti realizovano u narednim mesecima i ocenio da će to doprineti jačanju dobrih bilateralnih odnosa i biti potvrda važnostidve zemlje za evropsku integraciju Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Abazović je naglasio da otvaranje Ambasade Crne Gore u Hagu nije samo potvrda dobrih bilateralnih odnosa, već i dokaz važnosti koju Crna Gora pridaje evropskim integracijama, imajući u vidu odnos Holandije prema politici proširenja EU.

Naveo je i da je, pored sadržajnih političkih odnosa, Crna Gora spremna da dodatno obogaćuje ekonomski potencijal, stvarajući povoljniji investicioni ambijent za značajne holandske investicije.

Abazović i Ukstre su se saglasili da postoji evidentan prostor za snaženje ekonomske saradnje, naročito u energetskom sektoru, turizmu, infrastrukturnim projektima, IT oblasti, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Sagovornici su istakli potencijal za unapređenje prijateljskih i savezničkih odnosa, ukazujući da Crna Gora i Holandija, kao partneri u NATO, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbednost.

Abazović i potpredsednik holandske vlade razgovarali su na marginama REAIM samita u Hagu.