BEOGRAD – Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga izjavio je da ima mnogo poginulih i povređenih u zemljotresu koji je pogodio tu državu i dodao da zbog zapadnih sankcija ambasada nije u mogućnosti da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, tako da organizuje u svojim prostorijama prikupljanje pomoći za sirijski narod.

On je za RTS naveo da su u razornom zemljotresu na severozapadu Sirije nekoliko područja, kao što su grad Idlib i drugi gradovi, pretrpeli velika oštećenja.

“Nažalost, nada se smanjuje, broj žrtava je veliki, broj povređenih je veliki, ima mnogo raseljenih lica trenutno u Siriji”, rekao je ambasador.

Naveo je da, osim finansijske, dobijaju i drugi vid pomoći, ali da im je za sada, zbog zapadnih sankcija, jako otežano da je dopreme u Siriju.

Istakao je da građani dolaze i donose novčanu pomoć.

“Srpski narod dolazi da nam izjavi saučešće, da izraze koliko im je teško zbog onoga što se desilo u Siriji i doniraju pomoć. Mi radimo svakog dana do kasno, primamo pomoć, ja želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu koji se odazvao, na stotine njih je došlo”, istakao je on.

Kako je rekao, on je poreklom iz Alepa, grada koji je pretrpeo velike posledice u ovom zemljotresu, ali da je njegova rodbina dobro.

“Imam neke rođake i prijatelje koji su, nažalost, izašli iz svojih kuća, koji trenutno borave u šatorima i kolima. U Alepu ima između 500 i 600 zgrada koje su ugrožene, odnosno koje mogu da se sruše i ljudi plaše se od mogućih manjih potresa, a ima i stotinu zgrada koje moraju da se sruše”, kaže ambasador.

Svi koji žele da pomognu to mogu da urade u ambasadi Sirije u ulici Serdar Jola 12 u Beogradu.