ANKARA – Turske snage ubile su na severu Sirije navodnog organizatora terorističkog napada u kojem je u Istanbulu 13. novembra ubijeno šest osoba, izvestila je danas turska državna novinska agencija Anadolija.

Agencija je navela da je Halil Menci, osumnjičen za organizovanje bombaškog napada u Istanbulu, “neutralisan” u sredu u operaciji turske obaveštajne agencije u blizini grada Kamišlija na severu Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je u vazdušnom napadu turske bespilotne letelice u sredu kod Kamišlija ubijen civil i ranjen lokalni komandir kurdske policije.

Predsednik opservatorije Rami Abdurahman rekao je da je poznato da je civil koji je ubijen u napadu krijumčario ljude u Tursku.

Taj čovek je, međutim, negirao optužbe turskih vlasti da je prokrijumčario u Tursku Ahlam Albašir, Sirijku koja je optužena za izvođenje napada u Istanbulu, rekao je Abdurahman, kako je preneo AP.

U bombaškom napadu 13. novembra u istanbulskoj aveniji Istiklal poginulo je šest osoba, uključujući dvoje dece, a više od 80 je povređeno.

Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Radničku partiju Kurdistana ili PKK, kao i grupe sirijskih Kurda koje su sa njom povezane.

Kurdski militanti su negirali umešanost.

Najmanje 17 osumnjičenih je u zatvoru do početka suđenja u vezi sa napadom, uključujući Albašir koja je optužena da je ostavila bombu napunjenu TNT-om na aveniji Istiklal.

Zvaničnici su tada rekli da je organizator napada pobegao iz Turske u Siriju, podseća američka agencija.