Narodni poslanik SDP i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije, dr Muamer Bačevac prisustvovao je komemoraciji povodom 30 godina od zločina u Štrpcima, koja se svake godine organizuje u Prijepolju.

Bačevac je rekao da su najpre porodice žrtava neposredno pred tridestogodišnjicu zločina u Štrpcima dočekali prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, za četiri direktna izvršioca ovog zločina u ukupnom trajanju od 35. godina.

“Ovo su neprimjerene kazne za jedan ovako monstruozan zločin i mi očekujemo znatno veće kazne u drugostepenoj presudi, primerene obimu zločina a riječ je najtežem obliku zločina protiv čovječnosti koji ne zastarijeva i za koji nema opravdanja niti olakšavajućih okolnosti. Insistiranjem na odgovarajućim kaznama okrivljenima za koje je dokazana krivica, potvrđujemo da se zločin ne isplati i da se neće ponoviti. A do pravde i istine se mora doći jer kako pjesnik reče “ Oči žrtava neće se zatvoriti dok se ne ustanovi Potpuna Pravda”

Ovaj zločin u kome je mučeno i zverski ubijeno dvadeset ljudi, srbijanskih državljana, civila, mirnih i lojalni građana je jedan od najmračnijih , najgnusnijih zločina u istoriji države Srbije. Najgnusnijih jer su po dokazima sa suđenja nalogodavci, organizatori, oni koji su logistički sve pripremali i učestvovali bili su predstavnici tadašnje države, policije i železnice.
Institucije Srbije i Crne Gore duzne su da poslije trideset godinaod otmice i zločina, pronađu posmrtne ostatke svih žrtava, jer „Čovjek bez groba kao da se nije ni rodio“, ali i da se porodicama priznati status civilnih žrtava rata”, rekao je Bačevac okupljenima.

Bačevac je kazao i da “jasna, glasna i stalna osuda ovog zločina naših sugrađana srpske nacionalnosti pokazuje da čojstva ima i da normalan i pristojan svet prezire zločince i ubice.”

“Proteklih trideset dugih godina, za vas njihove najblize, tri su decenije nade i beznađa, obečanja i praznih iščekivanja. Predložićemo i podrzati novi Zakonu o boračko-invalidskoj zaštiti koji će omogućiti sticanje statusa civilne žrtve rata i civilnog invalida porodicama žrtava. Najmanje što država može učiniti jeste da im isplati potpuno obeštećenje.

Ovo spomen obeležje koje je pred nama izgrađeno je jednoglasnom odlukom svih odbornila Prijepoljske skupštine. Jasnu i glasna I stalna osuda ovog zločina naših sugrađana srpske nacionalnosti pokazuje da čojstva ima i da normalan I pristojan svijet prezire zločince i ubice. Danas nam je svima u regionu potrebno mnogo više iskrenosti, razumevanja, poštovanja i uvažavanja tudjih žrtava. Ali nam prije svega treba istine i pravde. Samo će Pravda zalijećiti naše rane. Samo osudom i kažnjavanjem zločinaca možemo doprineti uspostavljanju toliko željene stabilnosti i mira u regionu”, naveo je Bačevac.