VARŠAVA – Američki predsednik Džozef Bajden optužio je danas u Varšavi Rusiju da je u Ukrajini počinila ”zločine protiv čovečnosti i ratne zločine” i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

On se danas u Varšavi obratio nakon govora poljskog predsednika Andžeja Dude, a uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, preneo je Gardijan.

”Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobediti u Ukrajini”, rekao je Bajden.

Dodao je da je ”pre godinu dana svet bio spreman da Kijev padne. Sada mogu da kažem: Kijev stoji snažno, Kijev je ponosan, stoji uspravno i što je najvažnije, stoji slobodno”.

On je ocenio da se ”apetiti autokrata ne mogu umiriti i da im se mora suprotstaviti”, i najavio novi paket sankcija protiv Rusije za kraj ove sedmice.

”Putin se suočio sa jačim demokratijama. Kada je naredio svojim tenkovima da uđu u Ukrajinu, mislio je da ćemo se prosto prevrnuti. Pogrešio je… Putin je pokušao da izgladni svet i da pogorša globalnu krizu sa hranom, ali su mu umesto toga SAD i zemlje G7 odgovorile tako što su se obavezale da će povećati globalno snabdevanje hranom”, rekao je Bajden, preneo je Rojters.

On je najavio da će SAD sledeće godine biti domaćin samita NATO, na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse.

Bajdenov govor ispred Kraljevskog zamka pratili su građani Varšave i oko 2,5 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i dece izbeglih od sukoba, a koji sada žive u Poljskoj, prenosi agencija.