DUBAI – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas u Dubaiju da je Vlada Srbije postavila cilj – biotehnologiju kao tehnologiju budućnosti koja će, kako je rekla, pomoći da se svakodnevni život građana poboljša, a imaće i uticaj na ekonomiju.

Begović je danas govorila u okviru dva panela prvog dana Svetskog samita vlada 2023. godine koji se održava u Dubaiju, a na kojem učestvuje premijerka Ana Brnabić.

“Ne smemo dozvoliti da biotehnologija bude rezervisana za samo najbogatije individue ili države. Ove tehnologije stvorili su milioni inteligentnih ljudi, naučnika i to u korist čitavog čovečanstva i to ne smemo zaboraviti”, rekla je Begović.

Begović je u Dubaiju rekla i da se na globalnom nivou susrećemo sa velikim izazovima, odnosno pitanjima koja su u vezi sa hranom, vodom, životnom sredinom, energetikom, koji zahtevaju osmišljavanje odgovora i rešenja na globalnom nivou.

“Znanje i nauka su važni, ali za ovakve globalne izazove neophodni su podaci. Svi ovi prikupljeni podaci na kraju bi trebalo da posluže vladi u donošenju odluka. Međutim, sve ovo mora biti zasnovano na dokazima, a za dokaze su nam neophodni podaci”, zaključila je Begović.

Ona je navela i da je poljoprivreda jedna od najvažnijih grana naše privrede, dodajući da vlada i naučna zajednica prepoznaju tu činjenicu, a prepoznaje se i potencijal digitalizacije i bio tehnologija.