BANJALUKA – Obilan i vlažan sneg izazvao je kvarove na više desetina dalekovoda na širem distributivnom području Elektrokrajine, a bez električne energije ostalo je više hiljada potrošača u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Laktašima, Čelincu, Kotor Varošu i Kneževu.

Iz Elektrokrajine je saopšteno da su sve monterske ekipe izašle na teren i rade na lociranju i sanaciji kvarova, a radovi se odvijaju u dosta otežanim uslovima zbog nepristupačnog terena, posebno u šumsko-planinskom području Potkozarja i Podgrmeča, prenela je RTRS.

U saopštenju se navodi da je u ovom trenutku teško prognozirati kada će kvarovi na dalekovodima biti otklonjeni, jer sneg i dalje pada i otežava izvođenje sanacionih radova, ali da će ekipe Elektrokrajine na terenu raditi dokle god bude vidljivo i bezbedno za rad.

Zbog obilnih padavina, kompletna opština Kozarska Dubica ostala je bez pitke vode.

Sneg je stvorio probleme i u saobraćaju koji se na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH odvija otežano i usporeno.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju deonice Mrkonjić Grad – Mliništa, Karanovac – Kneževo – Ugar, Šipovo – Novo Selo, Vlasenica – Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Gacko – Tjentište preko prevoja Čemerno, te Sarajevo – Rogatica preko Romanije.

Na deonicama u višim predelima za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnim prelazima Gradiška, Velika Kladuša, Donja Gradina i Orašje, pojačan je intenzitet vozila na izlazu iz BiH.

I jug Republike Srpske pogođen je vremenskim neprilikama.

Za područje Trebinja objavljen je crveni meteoalarm, gde se očekuju udari vetra do 70 kilometara na čas, obilne padavine, lokalno i do 90 litara po metru kvadratnom i grmljavina.

Narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina izdat je za zapadna, jugozapadna i jugoistočna područja.

indeksonline.rs/Tanjug