Na jučer održanoj sjednici predsjedništva Bošnjačkog instituta pored niza donijetih odluka donijet je i zaključak na osnovu naučnih analiza Popisa iz 2011. i 2022. godine, te na osnovu rezultata proteklih izbora za Bošnjački nacionalni savjet iz 2022. godine, da Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije predstavlja 11.17% Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji, te da ne može predstavljati cijelu Bošnjačku zajednicu, saopšteno je danas.

“Naime po podacima iz popisa 2011. godine 145.278 stanovnika izjasnilo se da su Bošnjaci, što čini 2,02 posto stanovništva u Republici Srbiji. Broj upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak za izbore za bošnjački nacionalni savjet 2022. godine, iznosi 113.949, od čega je na izbore izašlo 47.549 Bošnjaka. Kada se sagledaju rezulati izbora pojednih izbornih lista i političkih opcija dolazi se do podatka da je lista ,,SDP Husein Memić” osvojila 15930, ,,Stranka pravde i pomirenja dr. Misala Pramenković” 15 276, a tek na trećem mjestu je lista ,,Bošnjačko jedinstvo dr. Sulejman Ugljanin’’ sa osvojenih 12 998, zatim ,,Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” 1791 glas i na petom mjestu je Bošnjačka lista Esad Džudžo sa osvojenih 213 glasova. Kako su Sulejman Ugljanin i njegova lista u odnosu na broj Bošnjaka, osvojili samo 11,17 % glasova oni više ne mogu predstavljati na nacionalnom, niti bilo kojem drugom planu Bošnjake koji žive u Republici Srbiji” saopšteno je iz BINKU.

Dalje se dodaje da “Ugljanin može isključivo predstavljati Stranku demokratske akcije i onaj dio biračkog tijela koji mu je ukazao povjerenje, ali nikako sve Bošnjake u Republici Srbiji i preostalih 88,83% Bošnjaka”

Bošnjački institut će, kako se navodi, o donijetim zaključcima i analizi izbora za Bošnjački nacionalni savjet obavijestiti medije te uputiti dopis političkim predstavnicima Republike Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Republike Turske te predstavnicima ambasada i međunarodnim organizacijama, navodi se u informaciji za medije koju potpisuje direktor Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost Elijas Rebronja.