ISLAMABAD – Bombaš samoubica, koji je ubio 101 osobu u džamiji na severozapadu Pakistana, bio je maskiran u policijsku uniformu i zbog toga nije izazvao sumnju obezbeđenja koje ga nije pretreslo, izjavio je danas šef policije u Pešavaru Moazam Jah Ansari.

“Da, priznajem da je to bio bezbednosni propust i preuzimam odgovornost za to“, rekao je Ansari.

On je naveo, na konferenciji za novinare, da je napadač identifikovan i da je policija blizu hapšenja članova mreže koja stoji iza napada u ponedeljak koji je bio jedan od najsmrtonosnijih ikada u Pešavaru, glavnom gradu provincije Kiber Pahtunhva, preneo je AP.

U eksploziji je srušen krov 50-godišnje džamije, pri čemu je poginula 101 osoba, uglavnom policajci, a 225 ljudi je povređeno.

Desetine policajaca pridružile su se u sredu mirovnom maršu koji su organizovali članovi grupa civilnog društva u Pešavaru, zahtevajući zaštitu pripadnika snaga bezbednosti.

Pakistanski ministar odbrane, Kavaja Mohamad Asif optužio je, nekoliko sati nakon eksplozije, pakistanske talibane (TTP), da su izvršili napad, navodeći da su delovali sa susedne avganistanske teritorije, a TTP je nešto kasnije preuzeo odgovornost, da bi zatim glavni portparol grupe rekao da TTP ne napada džamije.

Pakistanski premijer Šahbaz Šarif posetio je povređene u bolnici u Pešavaru nakon napada i obećao oštru akciju protiv onih koji stoje iza napada.
Avganistanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki zatražio je u sredu od pakistanskih vlasti da potraže razloge za militantno nasilje u svojoj zemlji, umesto da okrivljuju Avganistan.

Više od 300 vernika molilo se u sunitskoj džamiji u ponedeljak kada je bombaš samoubica izvršio napad.

Nasilje se povećalo u Pakistanu otkako su avganistanski talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, pošto su se američke i NATO trupe povukle iz zemlje posle 20 godina rata.