LEBANE – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema ubrzanja evropskog puta Srbije i otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je, prema njenom mišljenju, uslov svih uslova za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Mi smo već napravili velike korake i velike pomake i to govore i dva izveštaja o naprektu Evropske komisije. Oba ta izveštaja svim zemljama članicama EU daju preporuku da se otvore Klaster 3 u pregovorima sa Srbijom i to se još uvek nije desilo. Taj deo smo mi završili, čeka se EU”, rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Vlade Srbije u Lebanu.

Istakla je da je Srbija napravila dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, odnosno čitavim nizom zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava u cilju nezavisnog sudstva, bez ikakvog uticaja politike i političara i samostalnog tužilaštva.

“Lepo, čuli smo pohvale, ali da li ćemo videti neke konkretne rezultate, osim verbalnih pohvala, videćemo, ja iskreno, ne verujem. Mislim da je sada uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji, i bez toga nam neće otvarati ni poglavlja, ni klastere”, poručila je Brnabić.
Ona je dodala da se nada da greši, jer bi to bio novi uslov, jer su to do sada bili vladavina prava i dijalog sa Prištinom – kao najvažnije za naše evropske integracije.

“U vladavini prava smo uradili mnogo i radimo mnogo, imamo konkretne pomake, teške reforme koje pohvaljuju, ali ne vidim da to ubrzava naš evropski put. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, mi smo tu za dijalog, ali ne vidim da je Priština tu, i u tom smislu bi mogli da imamo neke konkretne rezultate u smislu otvaranja novih poglavlja i klastera”, navela je premijerka.

Ona je istakla da sada izgleda da to nije dovoljno i da je u stvari stepen usaglašenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji uslov svih uslova, a da će to možda biti i usvajanje francusko-nemačkog predloga.

“Ali mi i dalje radimo svoj posao, to je ono što nas očekuje. Ministar (Mihailo) Jovanović je dosta dobro uradio kada je finalizovao Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, on je usvojen juče na Vladi kao Predlog zakona i upućen u Skupštinu. To je nešto što moramo da uradimo u okviru evropskih integracija i što je dobro za nas”, rekla je Brnabić.
Dodala je da nas sada čeka rad na čitavom nizu zakona o medijima, definisan medijskom strategijom.

“To je nešto ćemo dalje raditi. Mi radimo svoj posao, a da li će EU to konkretno ceniti, videćemo, ali ne bismo to radili da to nije u interesu Srbije i naših građana”, poručila je premijerka.