BEOGRAD – Koordinator Programa Crvenog krsta Srbije za delovanje u nesrećama Ranko Demirović izjavio je danas za Tanjug da je Crveni krst Srbije sedmog februara otvorio namenski račun za prikupljanje pomoći pogođenom stanovništvu zemljotresom u Turskoj i Siriji i da je do danas prikupljeno oko 15,560,000 dinara.

“Što se tiče Crvenog krsta i mehanizma kojim funkcionišemo, pomoć Crvenog krsta i sirijsko-arapski Crveni polumesec je prilično aktivan. Za sve ovo vreme i tokom ratova, humanitarna pomoć je od strane sirijsko-arapskog Crvenog polumeseca redovno stizala, a stiže i danas” rekao je Demirović.

On kaže da je za sada najefikasniji način pružanja pomoći prikupljanje sredstava i dodaje da se najbolji način pomaže doniranjem novca, jer time građani direktno u svojoj zemlji mogu da kupe sve ono što im je neophodno.

“Ako im isporučite određenu konzervu ili hranu gde na srpskom i ćirilici piše od čega je sastavljeno, to jedan građanin Turske neće razumeti. Ono što je navikao da kupuje u svojoj prodavnici, može da kupi sredstvima koje će turski Crveni polumesec dati. Za sada je najefikasnije da pomoć pružamo novčanim davanjem” objasnio je koordinator za Tanjug.