BEOGRAD – Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas za Tanjug da je razgovarao sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i da je dogovoren nastavak saradnje.

Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da su razgovori trajali sat i po vremena.

“Razgovarali smo otvoreno o svim pitanjima koja su važna za našu saradnju i o izazovima koji nas čekaju i planovima za godinu koja je pred nama. Naravno razgovarali smo i o pitanjima koja su bila pokretana o našem međusobnom odnosu i saradnji”, rekao je Dačić.

U najkraćem, kako je rekao, ponosni su na sve ono što su zajedno uradili u prethodnih 11 godina koalicije, dodajući da su postignuti značajni istorijski rezultati za Srbiju.

“SPS će biti i jeste čvrst temelj državnog i narodnog jedinstva i u skladu sa tim, nas dogovor je da ćemo nastaviti našu saradnju u realizaciji najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva”, naveo je Dačić.

To praktično znači da će SNS i SPS u narednom periodu zajedno raditi na pitanjima odbrane naših nacionalnih i državnih interesa, na planu ekonomskog razvoja, na planu obezbeđivanja najbolje pozicije Srbije u veoma teškim geopolitičkim okolnostima što, kako je rekao, podrazumeva i nastavak teške borbe za zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije i pregovore koji se tiču teritorijalnog integrriteta KiM.

Prema njegovim rečima, SPS, kao i on lično, imajući u vidu svu težinu situaciju u kojoj se nalazi Srbija, a ne predsednik Vucič kao pojedinac, čvrsto stoje iza njegove politike i odluke o KiM.

On je ocenio da svi koji žele da naude Srbiji želeli bi da razbiju politički odnos između SNS i SPS, odnosno između Vučiću i njega kreirajući određene scenarije koji bi išli ka tome da se ta koalicija razbije i da se eventualno naprave neke druge.

“Ja želim još jednom da kažem da niko ne treba da računa na mene i na SPS, dok sam ja predsednik SPS, a biću jos dugo nadam se, mi ćemo imati čvrstu, otvorenu i principijalnu saradnju, jer nemamo neslaganja ni oko jednog državnom i nacionalnog pitanja”, rekao je Dačić.

Kada je reč o pokušaju destabilizacije vlasti u Srbiji, Dačić je poručio da SPS ne može nikad da sarađuje sa onima koji se nalaze u opoziciji i želeli bi da priznaju nezavisnost Kosova, kao i sa onima koji su “pustili albanske teroriste iz zatvora, pomilovali Aljbina Kurtija, ništa nisu uradili na zaštiti srpskog naroda 2004.godine, te koji su svojim nepostupanjem doveli do toga da se jednostrano proglasi nezavisnost Kosova”.

“Upravo zalaganjem Aleksandra Vučića, mene i naših partija, mi smo imali situaciju da smo to pitanje vratili na pregovarački format, da se raspravlja o statusu”, istakao je Dačić.

Ocenio je da se graniči sa “ludošću” kada neka od desnih političkih partija sada govori o patriotizmu Aleksandra Vučića ili njega (Dačića) kao potpisnika Briselskog sporazuma.

“Bilo je do sada million prilika da neko izda Srbiju, ne samo da to Aleksandar Vučić nikada nije uradio nego je bio izuzetno oštar. Meni je (Žozep) Borelj rekao da je preneo svim državama članicama da Vučić ne prihvata članstvo Kosova u UN posle razgovora sa petorkom, što znači da Vučić to nije rekao za unutrašnju javnost, nego na tom skupu i to veoma oštro i decidno”, rekao je Dačić.

Zato je, kaže, ludost da neko njega optužuje za izdaju i za manjak partiotizma.

“Imajući sve to u vidu ja sam kao potpisnik Briselskog sporazuma taj koji najviše hrabri i podstiče Vučića na to da mora da se razgovara i pregovara i da se kroz pregovore mora tražiti rešenje, jer ako Srbija ne učestvuje u pregovorima automatski je u minus fazi”, dodao je Dačić.

On je rekao i da je svedok ovih dana i u Briselu i u Vašingtonu da je upravo taj mudar potez doneo Srbiji političku prednost, dodajući da se danas drugačije misli o poziciji Srbije.

“Drugačije se misli i u Strazburu, jer nakon takvih poteza nije prihvaćeno da se raspravlja o aplikaciji Kosova za članstvo u Savetu Evrope jer se ocenilo Kosovo kao nekonstruktivno, a da se stav Aleksandra Vučića ocenio kao konstruktivan i dogovoran”, zaključio je Dačić.