BANJALUKA – Imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić u Kozarcu govorom mržnje o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povredio je sve Srbe, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“To je govor mržnje i ne doprinosi toleranciji. Islamska zajednica nema nikakvih problema u Republici Srpskoj, a u Kozarcu su izgradili sve što su hteli”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je govor imama Amira Mahića bio potpuno nepotreban.

“To sve govori o njemu”, jasan je Dodik, prenela je RTRS.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić Svetom Savi tokom službe je Svetom Savei pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je to rekao na Savindan, 27. januara i dodao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova sveta, taj čovek? To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta”, rekao je Mahić.

Prema Mahićevim rečima “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”, a dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su “nacionalizam i fašizam”.