DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je danas nacrt odluke o ograničenju saobraćaja u kontaktnoj zoni istorijskog jezgra, s ciljem smanjenja saobraćajnih gužvi u srcu Dubrovnika i negativnog uticaja na spomeničku baštinu.

Franković je naglasio da je nacrt utemeljen na smernicama UNESCO-a i Planu upravljanja istorijskim jezgrom, prenela je Hina.
„S obzirom na to da Dubrovnik prvi donosi ovakav dokument, očekujem da se privredni subjekti i građani uključe u javno savetovanje idućih 30 dana, kako bi konačna odluka bila što kvalitetnija i životnija te kako bismo je u budućnosti što manje menjali, dijalog nam je izuzetno važan“, rekao je Franković.

„Želimo da smanjimo gužve i damo prednost stanovništvu Dubrovnika, s posebnim naglaskom na stanovnike istorijskog jezgra“, izjavio je Franković.

Nacrtom je određeno pet kategorija vozila s različitim pravilima. U zoni posebnog režima moći će neometano da saobraćaju građani koji u zoni imaju prijavljeno prebivalište dužee od godinu dana te vozila javnog prevoza, mopedi, motocikli, interventne službe, oružane snage. Isto će se omogućiti svima koji imaju PPK (povlašćenu parking kartu), pre-paid parking, parkiralište ili garažno mesto izvan sistema javnih parkinga.

Posebna su kategorija preduzetnici u prevozu osoba i tereta, dok se saobraćaj turističkih autobusa, putničkih vozila 7+1 i 8+1 i car sharinga nastavlja pod trenutnim uslovima. Pristup istorijskom jezgru biće zabranjen kamp kućicama, kamperskim vozilima, traktorima i sličnim vozilima.