MOSKVA – Američka korporacija Epl platila je kaznu u iznosu od 906 miliona rubalja (12.12 miliona dolara) u slučaju ograničavanja konkurencije na tržištu aplikacija u AppStoru, koji je pokrenula Federalna antimonopolska služba (FAS) Rusije 2019. godine po žalbi Kasperskog Lab, rekao je novinarima izvor upoznat sa slučajem.

On je napomenuo da je kompaniji zaprećeneo da će u slučaju kašnjenja plaćanja kazne morati da plati dvostruki iznos, preneo je Interfaks.

Antimonopolski postupak protiv Epla počeo je u avgustu 2019. godine zbog žalbe na nerazumno odbijanje verzija programa roditeljske kontrole Kasperski Safe Kids (KSK).

FAS je 2020. godine prepoznao Epl kao kompaniju koja ograničava konkurenciju na tržištu distribucije aplikacija.

Agencija je naložila korporaciji da ukloni odredbe iz svoje dokumentacije koje kompaniji daju pravo da odbije prijave trećih strana za postavljanje na AppStore.

U aprilu 2021. godine, FAS je kaznio Epl sa 906.299.392,16 rubalja (više od 12 miliona dolara) zbog ovog prekršaja.

Epl je preko suda pokušao da ospori odluku FAS-a, kao i odluku o izricanju kazne od 12 miliona dolara, ali je sud podržao stav resora.

Dana 7. februara 2023. godine, FAS je izvestio da je Epl u potpunosti ispoštovao naredbu odeljenja izdatu kao rezultat istrage.

indeksonline.rs/Tanjug