PODGORICA – Evropska unija neće blokirati pregovore sa Crnom Gorom o priključenju, niti će biti bilo kakavih sankcija, izjavila je danas koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović i ocenila da je to jako važno zbog, kako je kazala, lažnih vesti koje su pojavljijvale s tim u vezi u poslednjem periodu.

“Između ostalog neće biti ni sankcija Evropske unije bilo kakvih u odnosu na Crnu Goru, iako su pominjane neke finansijske”, rekla je Novaković Đurović gostujući u emisiji Boje jutra Televizije Vijesti.

Dodala je da je Crna Gora dobila podršku od 30 milona za enetgetski sektor i 40 milona za infrastrukturne podrške Evropske unije, te da su fondovi i dalje dostupni.

Navela je i da se Crna Gora i dalje percipira kao država koja je u regionu najviše napredovala i da je iz EU izražena podrška.

“Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je blagog nezadovoljstva zašto mi već nakon 10 godina ne govorimo o zatvaranju i ispunjavanju završnih mjerila, nego o poltičkim kriterijumima”, rekla je Novaković Đurović, koja je nedavno boravila u Briselu.

Istakla je i da je iz Evrope poslata poruka da su institucije preduslov za svaki dalji razgovor.

Uvjerena je i da će biti izglasane sudije Ustavnog suda.

“Ukoliko ne bi došlo do izglasavanja takođe nije bilo upozorenja o blokadi ali je činjenica da bismo imali stagnaciju na putu ka EU”, rekla je Novaković Đurović.