BRISEL – Evropska unija će pružiti dodatnu hitnu podršku Turskoj i Siriji nakon višestrukih zemljotresa, kroz Mehanizam civilne zaštite EU i hitnu humanitarnu pomoć, u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič sutra treba da poseti pogođena područja u Turskoj u okviru koordinacije odgovora EU.

“Ovo je jedna od najvećih operacija potrage i spašavanja ikada kroz Mehanizam civilne zaštite EU”, saopštila je Komisija.

Sirijske vlasti su jutros zatražile aktiviranje Mehanizma civilne zaštite od EU, a zahtev uključuje ekipe za potragu i spasavanje, skloništa i lekove.

“Koordinacioni centar EU za hitne slučajeve u kontaktu je sa državama članicama EU i Ujedinjenim nacijama, kako bi odmah usmerio pomoć ljudima kojima je najpotrebnija u Siriji”, navela je EK.

Pored toga, Komisija danas najavljuje i početnih 3,5 miliona evra hitne humanitarne pomoći za Siriju kako bi se pomoglo ljudima u nevolji da imaju sklonište, vodu i sanitarije i zdravstvenu pomoć, kao i podršku operacijama potrage i spašavanja.

U Siriji EU blisko sarađuje sa humanitarnim partnerima koje EU finansira.

“Prilagođavamo naše aktuelne humanitarne projekte da bi odgovorili na krizu. Naši partneri, nevladine organizacije i agencije UN, podržavaju pogođene medicinske ustanove sa medicinskim kompletima, obezbeđuju hranu i sklonište, popravljaju oštećenu infrastrukturu”, kažu u Komisiji.

U Turskoj, nakon zahteva koji je Ankara poslala u ponedeljak za aktiviranje mehanizma EU za civilnu zaštitu, podrška EU sada uključuje početna tri miliona evra hitne pomoći za jačanje napora za reagovanje u zemlji.

“Osim toga šaljemo 31 tim za potragu i spašavanje i pet medicinskih timova iz 20 država članica EU, kao i Albanija, Crna Gora i Srbija preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Timovi čine više od 1.500 spasilaca i 100 pasa za traganje i spasavanje”, saopštila je Evripska komisija.

Pored toga, Turska je danas zatražila skloništa preko Mehanizma civilne zaštite EU, a Nemačka, Litvanija i Slovenija su već ponudile ćebad, šatore i grejače.