BRISEL – Evropska unija je danas osudila “teroristički napad na Zapadnoj obali u nedelju, u kome su živote izgubila dva Izraelca, i još jedan napad u ponedeljak u kojem je život odneo još jedan Izraelac”, izjavio je portparol za spoljnu politiku Unije.

“EU je veoma zabrinuta zbog kontinuirane spirale nasilja na okupiranoj palestinskoj teritoriji” i “osuđuje izbijanje nasilja među naseljenicima koje je rezultiralo ubistvom jednog Palestinca, ranjavanjem nekoliko stotina Palestinaca i paljenjem kuća i prodavnica, što je izazvalo neprihvatljivo uništavanje palestinske imovine”, saopštila je EU.

U saopštenje navodi da je visoki predstavnik Žozep Borelj kontaktirao u neđelju uveče izraelske i palestinske vlasti kako bi preneo poruku da nasilje i teror moraju prestati, da svi civili moraju biti zaštićeni i da su neophodne hitne mere deeskalacije.

“Sve strane treba da preduzmu hitne korake da okončaju ovaj smrtonosni ciklus nasilja, spreče dalje gubitke života, obezbede odgovornost i privedu počinioce pravdi”, kaže se u saopštenju.

EU je pozdravia zajedničko saopštenje objavljeno u nedelju u Akabi u Jordanu, u kojem su se i izraelska i palestinska strana složile da rade na pravednom i trajnom miru i pohvalila ulogu Jordana, Egipta i SAD u olakšavanju pregovora, sa pozivom da obe strane sprovedu preuzete obaveze.

Jordanska vlada je tokom vikenda bila domaćin razgovora između izraelskih i palestinskih zvaničnika u cilju suzbijanja nasilja, koje je eskaliralo uoči svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji počinje krajem marta.