SEVILJA – Španska Civilna garda, uz podršku italijanskog Centralnog direktorata za borbu protiv droga (Direzione Centrale Servizi Antidroga) uhapsila je 20 osoba osumnjičenih za pranje novca i trgovinu drogom i zaplenila imovinu u vrednosti od 5,5 miliona evra, saopštio je danas Evropol.

Kako je saopšteno, tokom operacije u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnika policije, otkrivena je velika plantaža marihuane i laboratorija za proizvodnju narkotika, a zaplenjeno je 2.500 kilograma hašiša i 45,6 kilograma marihuane.

Kriminalnu mrežu sa sedištem na jugu Španije, činili su albanski, italijanski, španski i marokanski državljani, a predvodili su je Italijani koji su izbegli hapšenje koristeći falsifikovane lične dokumente.

Organizovana kriminalna grupa koristila je razne metode pranja novca da bi prikrila prihode od trgovine drogom, od kanalisanja novca preko poslovnih banka korišćenjem lažnih faktura i zajmova, do ulaganja u luksuzne nekretnine, robu i vozila.

Kako je saopštio Evropol, istraga je započeta u oktobru 2021. godine, kada je pronađena pošiljka hašiša sakrivena u kamionu koji je prevozio palete sa lukom. Policija je uhapsila dvojicu vozača i zaplenila 468 kilograma hašiša. Potom je usledila zaplena 194 kilograma hašiša i 30 kilograma marihuane u maju 2022. Istog meseca policija je na otvorenom moru presrela iznajmljeni čamac i oduzela 1 800 kilograma hašiša.

Zbog otežanog uvoza droge preko mora, kriminalna organizacija je izgradila laboratoriju za proizvodnju hašiša i napravila veliku plantažu marihuane u južnoj Španiji.