BEOGRAD – Iz javnog preduzeća “Putevi Srbije” saopšteno je danas da su prilazi graničnim prelazima i turističkim centrima prohodni, i upozoravaju na oprez u vožnji zbog poledice, snega i odrona na određenim deonicama.

Na osnovu izveštaja Štaba zimske službe među najopterećenijim deonicama na kojima ima snega do 5 cm su silazna traka na Fruškoj gori, Javor – Sjenica, Vladičin Han – Surdulica – granični prelaz sa Bugarskom Strezimirovci, zatim i Vlasinsko jezero – granični prelaz Ribarci.

Nešto veća količina snega, između 5 i 10 cm je na deonicama Kneževići – Kremna – granični prelaz sa BiH Kotroman, zatim granični prelaz sa Crnom Gorom Jabuka – Prijepolje, kao i deonica Uzići – Užice – Čajetina – Nova Varoš – Prijepolje – granični prelaz sa CG Gostun.

Opreznu vožnju savetuju na putevima prvog, drugog i trećeg prioriteta na teritoriji Bačke, Ivanjice, Novog Pazara, Užica, Valjeva, Vranja kao i Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Vranja, Zaječara, Čačka, zbog snega kog ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm.

Napominju da se na deonici Merćez – Štava kod Niša zbog oštećenja (otcepljenja) dela trupa puta saobraćaj odvija otežano naizmeničnim propuštanjem saobraćaja prema postavljenoj privremenoj saobraćajnoj signalizaciji.

Za Zaječar i okolinu upozoravaju na maglu zbog koje je vidljivost smanjena na planinske prevoje, ali i na sitne odrone, duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima, kojih, kako navode, najviše ih ima na Đerdapskoj magistrali.

Savetuje se oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

JP Putevi Srbije apeluje na vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, voze oprezno i pažljivo.