OTAVA – Kanada je danas zabranila kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima državnih službenika, a ova mera stupiće na snagu sutra, preneo je Rojters, pozivajući se zvanično saopštenje poslato zaposlenima u saveznoj vladi.

Odluka je doneta u cilju bezbednosti podataka, nakon što je internom analizom utvrđeno da TikTok metode prikupljanja podataka, čine korisnike osetljivim na sajber napade.

Potez je usledio nekoliko dana nakon što je Evropska komisija uvela sličnu zabranu, se obezbedila bezbednost informacija pošto je interni pregled pokazao da TikTok metode prikupljanja podataka mogu ostavljaju korisnike ranjivim na sajber napade, navodi list.

Potez je usledio nekoliko dana nakon što je Evropska komisija uvela sličnu zabranu.

Kanadski federalni i pokrajinski regulatori zaštite ličnih podataka su zajednički istražili aplikaciju u vlasništvu kineske firme BiteDance Ltd, zbog rastuće zabrinutosti oko prikupljanja i otkrivanja podataka.

Potez Kanade, kako navodi britanska agencija, dodatno će narušiti odnose sa Kinom, koji su poslednjih godina napeti iz različitih razloga, a posebno zbog optužbi Otave da je Kina pokušala da utiče na izbore u toj zemlji, kao i da je preduzimala aktivnosti vazdušnog i pomorskog nadzora.

Peking je negirao optužbe i pozvao Otavu da prekine sa “neutemeljenim nagađanjem i blaćenjem”.