„Inicijativa Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka za promenu državnog grba i himne, klasičan je markentiški potez za jednokratnu političku upotrebu“, kaže za Danas Rasim Ljajić, lider SDPS.

Prema njegovim rečima u sporazumu o formiranju Bošnjačkog nacionalnog saveta, koji su potpisali SDA i SPP stoji i odredba o “promeni himne, grba i zastave Srbije”.

„Tako da je ova inicijativa korak u tom pravcu, da pokazu sandžačkoj javnosti da oni zaista rade na tome. Ali i oni i svi drugi su svesni da od toga neće biti ništa“, zaključuje Ljajić.

Da podsetimo narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja i šef poslaničke grupe „Za pomirenje SPP-USS-DSH“ Jahja Fehratović, u republičkom parlamentu, najavio je inicijativu za promenu državnog grba i himne.

„Borićemo se na sve legalne načine da se to promeni i da u njoj budu prepoznati svi narodi koji žive u Srbiji. Nećemo to raditi na populistički i jeftin način, već kako predviđaju zakoni ove zemlje“ – poručio je Fehratović, čija partija ima potpisan strateški sporazum o saradnji sa SNS.

Promena grba, himne i zastave Srbije, deo je i sporazuma o programskim načelima između SDA Sandžaka i SPP, prilikom formiranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća .

Jedna od zajedničkih aktivnosti novoformirane koalicije u BNV je inicijativa za „sprovođenje ustavnih reformi sa ciljem da se Bošnjacima, Ustavom Srbije, utvrdi status naroda, a bosanskom jeziku i pismu ravnopravan status sa srpskim jezikom i pismom i promena sadržaja i izgleda himne, grba i zastave Srbije“.

Sporazum, koji su, krajem decembra prošle godine, potpisali lideri stranaka Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, ima 28 tačaka, a ona koja govori o promeni državnih obeležja Srbije je na visokom 11. mestu.

Upućeni u tok pregovora između tri najveće bošnjačke političke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP), SDA Sandžaka i SPP, za formiranje novog BNV, tvrde da je jedna od tačaka razmimoilaženja između SDP i SDA, upravo, bila izmena državnih simbola.

Pregovarači SDP su insistirali na realizaciji aktivnosti, koje po zakonu ima nacionalni savet i u koje ne spada promena državne himne, grba i zastave. Predstavnici SDA su smatrali drugačije, pa su svoj naum „ubacili“ u dokument saradnje sa SPP.

Danas.rs