Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas sa zamenicom direktora Regionalne razvojne agencije Pčinjskog okruga Vranje Biljanom Stojanović o povećanju kapaciteta i unapređenju rada ove agencije.

Ministar Đerlek ocenio je da je važna konstruktivna saradnja regionalnih agencija sa resornim kabinetom kako bi se iskoristili potencijali regiona i iskustvo agencija na lokalu.

Govoreći o kapacitetima ovog regiona, Stojanović je istakla da su u pitanju najnerazvijenije opštine naše zemlje, i da je neophodno napraviti dobru strategiju za unapređenje njihovih ekonomija. Kao prednosti ovog kraja, Stojanović je navela dobar geografski
položaj i neiskorišćena prirodna dobra.

Agencija je, prema njenim rečima, uspostavila prekograničnu saradnju sa Republikom Bugarskom, a kao izuzetno značajan projekat izdvojila je razvoj ženskog preduzetništva ovog regiona.
Kako je navela, organizacija Sajma inovacionog ženskog predizetništva, koji je organizovan tokom prošle godine od vitalnog značaja za migracionu politiku. Ministar Đerlek ocenio je da je Inicijativa “Otvoreni Balkan” dobar mehanizam za međudržavnu saradnju u oblasti regionalnog razvoja. Takođe, ministar je naveo da je razvoj turizma i potencijalna obnova spomenika kulture, među kojima je i Hamam u Vranju, dobra strategija za ekonomski napredak regiona.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje u cilju razvoja poljoprivrede i podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.