BEOGRAD – Mladi i njihovi roditelji treba da shvate da nije sramota završiti zanat jer su to zanimanja koja se sada rade drugačije nego nekada i plate su i do 2.000 evra, rekli su za Tanjug počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i PR Infostuda Miloš Turinski.

Atanacković je kazao da u Srbiji manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u građevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni.

“Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navići”, rekao je on.

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost nabavljanaja zamenske radne snage, jer bi inače bila privreda u velikom problemu.

Atanacković je ocenio da država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih.

“Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti”, rekao je on.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

“Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke”, rekao je on.

Naglasio je i da su se, sa napretkom tehnologije, mnoga zanatska zanimanja promenila.

“Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija”, rekao je on.

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski rekao je da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napretka.

Naveo je da se najviše traže zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su visoko deficitarna i IT zanimanja.

“Visoka potražnja je i za zanatskim zanimanja. Nemamo majstora”, rekao je on.

Naveo je da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom.

“60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremnom”, rekao je on.

Potvrdio je da su IT deficitarna zanimanja jer ih fali 15.000 ali i naveo da nedostaje i 12.000 samo vozača.

“Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke”, rekao je on.

Turinski smatra da Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo kako bi popunili pozicije.

“Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra”, rekao je on.

Dodao je da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, a i da tu pojedinačno plate dostižu i 8,500 evra mesečno.

indeksonline/Tanjug