MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se svaka pretnja njenim mirovnim snagama u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da gomila trupe blizu granice tog regiona, što je nedugo zatim zvanična Moldavija odbacila kao netačno.

“Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzmu nepromišljen korak”, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Moldavije odbacilo je tvrdnje Rusije o gomilanju ukrajinskih trupa.

“Napominjemo da trenutno nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost države, a ako budu identifikovane, ministarstvo će odmah obavestiti javnost”, saopštila je vlast u Kišinjevu.

Dodaje se da “lažne informacije koje se šire imaju za cilj da izazovu paniku i zbrku među stanovništvom na obe obale reke Dnjestar”.

“Pozivamo građane da ostanu mirni i veruju informacijama samo iz zvaničnih izvora”, navelo je moldavsko ministarstvo.

Kijev nije odgovorio na najnovije tvrdnje Rusije o nagomilavanju ukrajinskih trupa u blizini Pridnjestrovlja.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje rekao je da je očigledno kako njegova zemlja nije poslednjana na “nišanu” Moskve i da Kremlj razmišlja o načinima „davljenja” Moldavije.

S druge strane, rusko ministarstvo navodi da Ukrajina planira da izvede “operaciju lažne zastave”, navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju.

Upozorenje dolazi usred povećane zabrinutosti u Moldaviji od moguće ruske pretnje njenoj nezavisnosti, a proevropski orijentisana predsednica Maja Sandu ovog meseca optužila je Moskvu za spremanje zavere zbacivanja vlade u Kišinjevu.

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli.

Kako podseća Rojters, nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim “mirovnim snagama” raspoređenim u Pridnjestrovlju.