BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je iskazima svedoka nastavljeno je suđenje Radanu Vasiljević (66) osumnjičenom da je pod uticajem alkohola 9. decembra 2021. ubio svoju suprugu Slavicu Vasiljević koju je prethodno psihički zlostavljao.

Na današnjem suđenju svedočile su supruga mlađeg sina okrivljenog, supruga rođenog brata okrivljenog i komšija koji je prvi došao u kuću gde je izvršeno ubistvo.

Aleksandra V, snaja okrivljenog je rekla da je Radan izbacio Slavicu iz kuće nedelju dana pre ubistva, optužujući je da ga vara, što je ona, prema saznanjima svedoka, negirala.

Radan je sinu na dan ubistva, kako kaže svedok, rekao da Slavica ipak dođe da pričaju, što je on preneo i Slavica je nakon posla otišla da priča sa njim.

Aleksandra V. je kazala da je te noći oko 3 ujutru čula udarac u pod kao da je neko pao, nakon čega je čula da Slavica jauče, ali je zbog ranijeg dogovora sa ubijenom odlučila da ne reaguje, već da kako je kazala pusti “da njih dvoje to reše međusobno”.

Radan je prema rečima svedoka, svom sinu obećao da neće dirati (povrediti) Slavicu.

Aleksandra V. je saznala tek sledećeg dana oko 13.00 časova da je Slavica mrtva, kada je Radan pozvao svog drugog sina i rekao mu da je ubio Slavicu i da će izvršiti samoubistvo.

Svedok je rekla da je bila u lošim odnosima sa okrivljenim, jer se on protivio da njegov sin oženi Aleksandru V, zbog čega je često, kako ona kaže, ulazio u sukob sa njom.
Aleksandra V. je rekla i da je tokom jednog sukoba prevrnuo i bacio sto na nju, dodajući da je on čovek koji voli samo sebe, kao i da je Slavici branio da se šminka, sređuje, a tvrdi i da je uzimao sve pare koje je zaradila.

Dodala je da je Slavica poslednjih pet meseci imala napade koji su izgledali kao epiletpični.

Žena pokojnog brata okrivljenog Verica V. je rekla da je od 2000. godine u sukobu sa okrivljenim, jer je nakon smrti njenog supruga pokušao da nju sa decom istera iz kuće, te im je jednom prilikom isključio struju i oni su sedam godina živeli bez struje.

Verica V. je navela da je pretio i njenim sinovima, ali i njegovim te je rekla da je za mlađeg sina Slobodana često govorio da ne znači čiji je, odnosno da nije njegov sin.

Okrivljenog je sudija upitao da li ima pitanja za svedoka, a on je kazao “hvala na svesno izgovorenim lažima”.

Komšiju bračnog para Zlatoja Budimirca je tog dana pozvao jedan od sinova okrivljenog i rekao mu da ide u kuću jer je okrivljeni rekao da je ubio Slavicu i da će ubiti sebe, te je dodao da provali ako vrata budu zaključana.

Budimirac je precizirao da je kad je ušao u kuću Radan ležao na leđima na podu sa raširenim rukama, a pored desne ruke su mu bila dva noža i jedan od njih je bio krvav.

Svedok je rekao da je na ruci okrivljenog na zglobu bilo malo krvi, dodajući da je okrivljeni “folirant” koji voli samo sebe.

Komšija je ispričao da je Slavica jednom došla kod njih u kuću i plakala, žaleći se da joj Radan uzima sve pare i da je sve prokockao. Dodao je i da je okrivljeni naterao Slavicu da proda kuću u Rušnju i njemu da pare.

Svedoci su rekli i da okrivljeni ima vanbračnog sina kojeg je dobio dok je bio u braku sa ubijenom.

Sledeće suđenje zakazano je za 3. april za kada su pozvani veštaci.
Optužnicom se Vasijević tereti da je 9. decembra 2021. godine od 3 časa posle ponoći do 12:40 časova, najpre tukao i zlostavljao suprugu, sa kojom ima dva sina, a potom joj zadao 14 uboda nožem u predelu trupa.

Posle ubistva pokušao je sebi da oduzme život, presekavši nožem vene.

Sumnja se da je pre ubistva svoju suprugu psihički zlostavljao, tako što joj je ograničavao i zabranjivao kretanje, uzimao joj zaradu i raspolagao njenim nasledstvom i novcem, koji je trošio na kocku i alkohol, zabranjivao joj da se doteruje, izbacivaoje iz kuće zbog ljubomore, prisiljavao je da pije i u dužem vremenskom periodu je napadao da ga vara, zbog čega su se stalno svađali.

Prema potvrđenoj optužnici, četiri dana pre ubistva 5. decembra okrivljeni je suprugu izbacio iz stana nakon svađe, a ona je tri noći prespavala u stanu kod jednog od sinova.

Vratila se kući 8. decembra pošto je Radan V. sinu obećao da “neće više da je dira” i da će se pomiriti, ali ju je iste večeri ponovo napao da ga vara, tražeći joj da prizna, što je oštećena poricala.

Tukao ju je pesnicama po glavi i licu, a potom joj stavio lepljivu traku preko usta da ne viče.

Nožem joj je isekao svu garderobu koju je imala na sebi, nakon čega joj je zadao 14 uboda od kojih je žena preminula.