RIM – Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi izjavio je po dolasku u istočnu Kalabriju, gde je drveni brodić sa 150 do 200 izbeglica udario u stene i prevrnuo se nadomak obale gradića Stekato di Kutro, da se još 20 do 30 ljudi vode kao nestali.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je u brodolomu nastradalo 59 osoba, među kojima je bilo i dece, prenosi Rojters.

Pjantedosi je izjavio da je brodićem putovalo između 150 i 200 izbeglica, uključujući 12 dece, a prema proceni zvaničnika italijanskog Crvenog krsta Injasia Manjionea, vrlo malo dece je preživelo, preneo je SkajTG24.

Brodić je isplovio iz Izmira u Turskoj pre nekoliko dana sa izbeglicama iz Avganistana, Irana i nekoliko drugih zemalja, i doživeo je brodolom po olujnom vremenu u vodama kod istočne Kalabrije.

Manuela Kura, zvaničnica pokrajinske vlade, rekla je za Rojters da je 81 izbeglica preživeo brodolom, od čega je 20 hospitalizovano, a jedna osoba se nalazi na intezivnoj nezi.

Jedan preživeli je uhapšen pod optužbom za trgovinu migrantima, saopštila je italijanska carinska služba.

Ova nesreća je ponovo pokrenula debatu o izbeglicama u Evropi i Italiji, gde je nedavno izabrana desničarska vlada donela novi zakon kojim se reguliše rad dobrotvornih organizacija koje se angažuju na spasavanju izbeglica.

Taj zakon je izazvao brojne kritike, između ostalog i u Ujedinjenim nacijama.