BEOGRAD – Delegacija Ministarstva odbrane Srbije i predstavnici korporacije “Edž” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ugovor o kupovini “dronova kamikaza” za Vojsku Srbije na Sajmu naoružanja i vojne opreme “Ajdeks” u Abu Dabiju, saznaju “Novosti”.

“Novosti” su objavile da je ugovor potpisan juče, poslednjeg dana Sajma naoružanja i vojne opreme, a “dronovi kamikaze”, koje proizvode Ujedinjeni Arapski Emirati trebalo bi da budu isporučeni za šest meseci.

Kako se navodi, iako detalji sporazuma nisu objavljeni, predmet kupoprodaje je najverovatnije sistem dronova kamikaza RW-24, kompanije “Halkon” koja deluje pod kapom “Edža”.

Reč je o savremenom konceptu vazduhoplovne tehnike loitering munition, koji podrazumeva dejstvo velikog broja ubojitih dronova po unapred zadatim ciljevima.

Za razliku od primene borbenih bespilotnih letelica, ova vrsta naoružanja se ne vraća na zemlju, već se uništava u dejstvu.

Rojevi dronova se zato nazivaju i pametnom municijom, a njihova važna karakteristika je i njihova sposobnost da rojevi u letu čekaju zadati cilj, da bi se po njegovom pojavljivanju obrušili na njega i neutralisali ga.

Dronovi kamikaze koje je Srbija kupila sofisticirano su naoružanje koje se ispaljuje sa specijalnih lansera.

Vreme potrebno za dejstvo je manje od 20 minuta, težina jednog drona je 45 kilograma, a nosi bojevu glavu težine osam kilograma.

Maksimalno zadržavanje u vazduhu i čekanje cilja je četiri, a optimalno oko dva časa.

Dodaje se da će nabavka dronova iz UAE pomoći i završetak razvoja sličnog domaćeg koncepta koji razvija “Jugoimport SDPR” .

Reč je o projektu “gavran”, rojevima dronova koji se ispaljuju iz kontejnera.

indeksonline.rs/Tanjug