BUKUREŠT – U Rumuniji je pokrenuta istraga protiv pet lekara, od kojih je jedan priveden, zbog sumnje da su prodali više stotina defibrilatora i pejsmejkera izvađenih iz umrlih pacijenata, saopštilo je danas rumunsko tužilaštvo.

Jedan od pet doktora, koji je radio u bolnici u Jašiju, nalazi se u pritvoru dok traje istraga pod optužbom za zloupotrebu položaja i primanje mita, navelo je tužilaštvo.

Kako se navodi, taj lekar je nadgledao grupu od još četiri lekara koji su mu dostavljali srčane implante izvađene preminulim pacijentima bez njihovog ili odobrenja njihove porodice, preneo je Rojters.

Sumnja se da je taj doktor izveo 238 operacija od 2017. godine koristeći implante s mrtvih pacijenata ili nepoznatog porekla, čime je svoje pacijente doveo u opasnost od komplikacija ili smrti.

“Veliki broj tih implantata, koje je doktor preporučio, nije bio neophodan i preporučeni su na osnovu lažnih dijagnoza ili prethodno prepisanih lekova koji bi doveli do određenih simptoma”, saopštilo je tužilaštvo.

Rumunski zdravstveni sistem je potkopan korupcijom, neefikasnošću i rukovodstvom pod političkim uticajem, ocenjuje britanska agencija napominjući da je država izgradila samo jednu bolnicu u poslednjih 30 godina, da najmanje izdvaja za zdrastvo u EU i da je u emigraciji desetine hiljada doktora i sestara.