BEOGRAD – Ruski državljanin Ilija Zernov (19) je zajedno sa svojim advokom Čedomirom Stojkovićem podneo danas Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv grupe muškaraca koji su ga, kako tvrdi, pretukli 29. januara.

Stojković je danas novinarima ispred Trećeg osnovnog suda u Beogradu rekao da su od pet muškaraca koji su napali Zernova, prepoznali trojicu, tvrdeći da su u pitanju predsednik “Srpske desnice” Miša Vacić kao prvoosumnjičeni, zatim njegov rođak Milan Vacić i Stevan Šmugović, a da su im ostala dvojica muškaraca nepoznata.

On je naveo da je krivična prijava podneta za krivična dela teške telesne povrede, pokušaj iznude, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti, protivpravno lišenje slobode i nasilničko ponašanje.

Stojković je takođe rekao da su tražili da se obavi prepoznavanje što je krivično- procesna radnja koja se preduzima po nalogu tužilaštva.

Kako je Zernov rekao, 29. januara video je natpis “smrt Ukrajini” koji ga je potresao jer i sam ima rodbinu i prijatelje u Ukrajini, a nalazio se ispod murala u čast ruskim “Vagnerovcima”.

Kako tvrdi Zernov, nakon što je počeo da kreči preko natpisa, jedan od stanara iz susedne zgrade počeo je da viče na njega, a kada je počeo da beži dvojica muškaraca uhvatila su ga i gurnula na zid i pitali za njegovu nacionalnost.

Napadači su mu pretili misleći da je Ukrajinac, zbog čega im je Zernov, kako tvrdi, pokazao pasoš Rusije, a potom je došao još jedan muškarac sa maskom Vladimira Putina preko lica, za kojeg Zernov tvrdi da je Miša Vacić.

Maska je kako navodi, Zernov, bila delimično prozirna zbog čega je mogao i da vidi lice napadača, koji je izvadio nož i tražio mu izvinjenje za skrnavljenje zida, što je Zernov odbio.

Vacić ga je, kako tvrdi Zernov, zatim udario jako u desno uvo i probio mu bubnu opnu i nastavio da mu preti izvadivši bokser.

Zernov navodi i da mu je Vacić pokazao poruku od osobe koja je u njegovom telefonu upisana kao “Sergej Rus” a koja je upućena Zernovu i traži od njega 500 evra kao odštetu za skrnavljenje murala, što je Zernov ponovo odbio.

Napadači su Zernova pretresli i slikali njegov pasoš, a potom ga pustili.

Novinarima se obratio Pjotr Nikitin u ime Rusko demokratskog društva koji je rekao da su saznali da iza grafita mržnje koji su se pojavili u Beogradu stoje dve grupe ekstremista, a to su, kako tvrdi, “Narodne patrole” i “Srpska desnica”.

Nikitin je pomenuo da je Vacić 26. januara došao i na skup u znak podrške ruskim političkim zatvorenicima zajedno sa petoricom muškaraca, sa namerom da ga zlupotrebi.

“Otkrili smo ko stoji iza širenja mržnje po beogradskim ulicama, to nije srpsko društvo i lice Srbije, to nije mišljenje Srbije već mišljenje par marginalaca iz tih desničarskih grupa”, rekao je on.