ANKARA – Turska je danas optužila grupu zapadnih zemalja, koje su privremeno zatvorile konzulate u Istanbulu zbog zabrinutosti za bezbednost, da vode psihološki rat protiv Turske i pokušavaju da unište turističku industriju te zemlje.

Nemačka, Holandija, Britanija i Francuska su ove nedelje zatvorile svoje konzulate u gradu sa oko 16 miliona ljudi, naveo je AP.

Nemačka ambasada je navela rizik od mogućih uzvratnih napada nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana u nekim evropskim zemljama.

SAD i druge zemlje izdale su upozorenja vezana za putovanja u Tursku pozivajući građane da budu oprezni.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju, deo zapadne zavere da se spreči oporavak turskog turističkog sektora nakon pandemije korona virusa.

“Na dan kada smo proglasili naš cilj da (privučemo) 60 miliona turista, u vreme kada je stiglo 51,5 miliona turista i kada smo ostvarili 46 milijardi dolara prihoda od turizma, oni su bili na ivici da započnu novi psihološki rat (protiv) Turske”, rekao je Sojlu.

On je kazao da je Turska ove godine izvela čak 60 operacija protiv Islamske države i uhapsila 95 osoba.

Prošle godine je blizu 2.000 osumnjičenih pripadnika ID uhapšeno u više od 1.000 operacija izvedenih protiv te grupe, rekao je Sojlu.