PODGORICA – Deset Albanaca, uhapšenih u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Albanije, preko Luk Bar krijumčarili su 485 kilograma kokaina, 55 kilograma više nego što je prvobitno objavljeno, pokazali su ekspertski izveštaji čije delove prenose albanski mediji.

Prvobitno je objavljeno da je u zajedničkoj akciji policije i tužilaštava dveju država zaplenjeno 430 kilograma kokaina i uhapšeno deset državljana Albanije.

Reč je o akciji sprovedenoj u novembru prošle godine, a albanski mediji sada iznose delove ekspertskog izveštaja, koji pokazuju da je preko Luke Bar u Albaniju prebačeno 485 kilograma kokaina iz Kolumbije.

Crnogorska policija utvrdila je da se kokain nalazi u pošiljci organskog đubriva – koje je još u julu stiglo u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom “Monte Cervino” – zaplijenjen je u Albaniji. Policija je ovu akciju nazvala “Port”.

Međutim, prema ekspertskom izveštaju, kokain je prvo iz Kolumbije otišao u Grčku, potom u Luku Bar a onda u Albaniju.

Kontejner, u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, je “kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija”, navedeno je u saopštenju Uprave policije Crne Gore u novembru prošle godine.

Deset državljana Albanije uhapšeno je na teritoriji te zemlje “zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

U akciji je, prema navodima crnogorske policije, zaplenjeno i više komada oružja.

Ova zaplena kokaina poslednja je u nizu sličnih akcija policije, u kojima je u više navrata pronađena velika količina ove opojne droge, preneo je portal RTCG.