BEOGRAD – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) danas je u 22 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka i tokom te akcije prikupio skoro 1,4 miliona dinara.

Pod sloganom “Biti heroj!” ove godine kampanja je bila posvećna dobrovoljnom davalaštvu krvi, navodi se u saopštenju.

U četiri grada – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – više od 270 ljudi dalo je krv, a NURDOR je u donatorskim kutijama na događajima u 20 gradova prikupio sredstva u iznosu od 1.392.336 dinara.

“U ime NURDOR-a, svih naših prijatelja i volontera, kao jedan od roditelja osnivača udruženja želim da vam svima zahvalim na podršci, ali i na tome što pomažete rad NURDOR-a u toku cele godine. Ovo jeste jedan dan u godini koji je simbolično posvećen borbama svih naših malih superheroja, ali ono što želimo da bude najvažnija poruka danas jeste da je podrška važna svaki dan”, izjavio je Ljubiša Stanić, otac izlečenog deteta i član NURDOR-a.

Iz NURDOR-a ponovo skreću pažnju da u Srbiji ne postoji pedijatrijski kancer registar, što je od izuzetne važnosti za praćenje broja obolele dece, vrste dijagnoza i primenjenih terapija, a što sve može biti od izuzetnog značaja na putu do izlečenja.

“Takođe, brojne su oblasti u kojima možemo lečenje unaprediti i učiniti humanijim i manje bolnim za decu. Oni računaju na nas svakog dana, pa i sada dok ovo govorimo. Hajde da ih ne izneverimo. I kao pojedinci i kao zajednica, jer imamo jedni druge”, rekao je Stanić.

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su Alma Quattro, DPC, Info Media Group, Ana Đurić Konstrakta, Centar beogradskih festivala CEBEF, đački bend Karlovačke gimnazije, horovi Kolibri i Čarolija, Liga izuzetnih džentlmena, Medic Media i mnogi drugi, dodaje se u saopštenju.