ANKARA – Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika koje je MUP Srbije poslao Tursku biće angažovani u Odabasi kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio tu zemlju.

Vođa Specijalističkog tima Davor Vidović saopštio je da je na pripremnom sastanku sa predstavnicima turske službe za vanredne situacije odlučeno da srpski timovi u saradnji sa italijanskim spasilačkim timom budu angažovani u operaciji traganja i spasavanja nestalih u Odabasi, navodi se na zvaničnom Instagram nalogu MUP-a Srbije.

Vidović navodi da će Specijalistički tim na terenu raditi pod punom opremom i da će za preživalima tragati uz pomoć posebno obučenog spasilačkog psa.

Istakao je da će svi članovi tima dati svoj maksimum kako bi pomogli turskom narodu.

Vidović je naveo da su po nalogu predsednika Republike Aleksandra Vučića pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah krenuli na put da pomognu prijateljima u Turskoj.

Dodao je da se u Turskoj trenutno nalazi 27 pripadnika specijalističkih timova i naglasio da je juče MUP uputio još 18 naših pripadnika sa svom logističkom podrškom i vatrogasnim kamionima, koji se očekuju u toku dana, tako da će ukupno 45 vatrogasaca-spasilaca iz Srbije sa svom spasilačkom i opremom za pretragu terena biti na raspolaganju turskoj službi za vanredne situacije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uputio je dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica.

Uz ova dva tima upućeno je i 18 vatrogasaca-spasilaca sa navalnim vatrogasnim vozilom, kao i četiri kombi i četiri terenska vozila.