BEOGRAD – Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o elektronskim komunikacijama koji je usklađen sa direktivom Evropskog kodeksa elektronskih komunikacija, čime se sprovode planirane aktivnosti Vlade na stvaranju savremenog poslovnog ambijenta prema evropskim standrardima sa pozitivnim efektima na ekonomiju i standard stanovništva.

Cilj ovog zakona je da se obezbede uslovi za ravnomeran razvoj elektronskih komunikacija na celoj teritoriji Republike Srbije i podstakne povezanost, pristup, široka dostupnost i upotreba mreža nove generacije, a naročito onih sa vrlo visokim kapacitetom, uključujući fiksne, mobilne i bežične mreže, navodi se u saopštenju vladine, Kancelarije za saradnju s medijima.

Neke od novina koje donosi ovaj zakon su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije i raznovrsnije usluge.

Sve to će uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima, dodaje se u saopštenju.

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će podići sigurnost građana.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kojim se uređuje unapređenje i sprovođenje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja se zateknu u radnoj sredini, a radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

Razlog za donošenje novih zakonskih rešenja ogledao se i u neophodnosti da se uvedu novi instituti u režim zaštite zaposlenih koji se prevashodno odnose na obezbeđivanje veće zaštite zdravlja i proširivanje kruga lica koja uživaju tu zaštitu.

Ovaj zakon primenjivaće se kako u privatnom, tako i u javnom sektoru i to u svim delatnostima, a poseban akcenat stavljen je na sprovođenje postupka procene rizika i donošenje akta o toj proceni, praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih i konsultovanje, informisanje i saradnja sa zaposlenima.

Vlada je na sednici pokrenula disciplinski postupak protiv prevodioca koji je načinio grubu grešku prilikom prevođenja teksta na engleski jezik.

Takođe, došlo je do promene na čelu Kancelarije za saradnju s medijima, novi vršilac dužnosti direktora je Divna Vidaković, dodaje se u saopštenju.