BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom “Kad je odmor nije teško”, da ćemo se boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.

Vučić je istakao da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bi mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

“Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa”, rekao je Vučić.

Otvarajući Sajam turizma pozvao je sve da posete Srbiju i poželeo im dobrodošlicu, a posebno kineske turiste, zemlje koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

“Osećajte se kao kod kuće”, poručio je Vučić.

Istakao je da je otvaranje Međunarodnog sajma turizma u Beogradu važan dan i podsetio na reči Konfučija koji je rekao – gde god da idete idite punog srca.

“Sve koji dođu u Srbiju otvorenog srca, ovde će ih dočekati veličanstvena dobrodošlica”, poručio je predsednik.

Vučić je kazao da je turizam postao vodeća privredna grana u celom svetu.

“Konrad Hilton je rekao – da biste postigli velike stvari morate imati i velike snove. U poslednjih godinu danas smo napravili velike pomake i prvi put smo imali na godišnjem nivou 2,5 milijarde evra od turizma, a pre 10 godina je to bilo 720 miliona”, istakao je Vučić.

Dodao je da bilo i dva puta više noćenja gostiju koji dolaze u Srbiju.

Vučić je rekao da je ranije turizam bio zapostavljen u našoj zemlji, jer nemamo more, ali da evropske zemlje potput Austrije, Švajcarske i drugih pokazuju da zemlja može da bude veoma uspešna iako nema more i uspešnija mnogo po prihodima od onih koji imaju svoje more.

Predsednik je izrazio očekivanje da će sajam ugostiti više destina hiljada posetilaca i naglasio da na njemu učestvuje više od 350 izlagača iz preko 30 država.

Predstaviće se i više od 100 lokalnih samouprava koji će predstaviti svoja divna mesta, a više od 40 turoperatera iz zemlje inostranstva predstaviće svoje ponude, naveo je Vučić.

Kazao je da će se premijerno ove godine na sajmu predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Vučić je naglasio da je posebna čast što zemlja partner Kina, kao i da prisustvuje više od 20 preduzeća iz Kine.

“Hoću da se zahvalim predsedniku Siju i komunističkoj partiji Kine. Zahvalni smo mu na tome što učestvujemo u inicijativi Pojas i put i inicijativi saradnje zemalja CIE, na tome što se otvoreno kada to niko drugi ili malo ko u svetu zalaže za mir i sme to jasno i nedvosmisleno da izgovori”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno što imamo prijateljstvo od poverenja.

“Za nas je Kina iskreni prijatelj i uvereni smo da i kineski narod doživljava Srbiju kao iskrenog prijatelja, kao i kinesko rukovodstvo. Želim da pozovem kineske građane da dođu u Srbiju. Jednu stvar mogu da im garnatujem, imamo mnogo toga lepog što mogu da vide, ali im garantujem da nigde u Evorpi neće biti tako srdačno dočekani kao u Srbiji. Niko ih neće tako raširenih ruku i srca dočekati kao ovde. Čekamo vas kao najbliže i najdraže prijatelje”, istakao je Vučić.

Vučić je pohvalio ministra turizma Huseina Memića zbog pravih programa, na primer, za razvoj Dunava, i sto će biti uloženo više od 70 miliona evra od Apatina do Negotina.

Predsednik je najavio da mora mnogo novca da se uloži u banjski turizam, ali i razvoj infrastrukture na planinama.

Vučić je rekao da je broj kineskih turista od 2012. do 2019. povećao 30 puta, ali da bi to moglo da bude i 300 puta i 3.000 puta.

Izrazio je očakivanje da će tome doprneti uskoro otvaranje aviolinije do drugih delova Kine.

Kako je rekao, od 1. januara do 15 .februara ove godine u odnosu na isti perio prošle godine preliminrani podaci pokazuju da je ostvaren rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto i broja noćanja za 69 odsto.

“U 2022. godini Srbiji je prema podacima Evropske turističke komisije bila na prvom mestu po rastu noćanja stranih turista, u odnosu na 2019. a to je 23 odsto. Prema proceni našeg zavoda za statistiku, promet u ugostiteljstvu je uvećan za 97 odsto u odnosu na 2019. godinu”, istakao je Vučić.

Kaže da je trgovinska razmena povećana sa Kinom u poslednjih 10 godina 342 odsto, za 4,4 puta.

“Ta razmena je bila 2012. godine 1,4 miljarde, a danas je 6,1 milijarda. Srpski izvoz je povećan na 1,2 milijarde dolara”, rekao je Vučić i istkaao da su najveći sprski izvoznici kineske kompanije – Ziđin kompanije i HBIS.

Vučić je pozvao predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u Beograd.

“Vama poštovani kineski prijatelju, upućujem srdačnu dobrodošlicu u Beograd”, istakao je Vučić.