MINHEN – Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je danas u Minhenu, da njegov razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom nije bio lak i da je Srbiji oštro zamereno zbog nepriključivanja sankcija Rusiji, dodajući da ne želi ništa da sakriva od naroda.

Vučić je za TV Pink rekao da je tema razgovora bila i priprema za potencijalne razgovore sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Istakao je da je Srbija spremna za razgovore, ali da se zna da se mora razgovarati o ZSO, da Srbija neće da se sklanja od dijaloga, ali da se zna redosled poteza.

Vučić je dodao da nije optimista, da to nije po svojoj prirodi, znajući premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Prištinu.

Minhenska konferencija je postao Davos u kome se priča ompolitici i bezbednosti. Tu je jedan poseban ugao za nas koji objašnjava zašto mir neće skoro i što nam donosi nove reperkusije

Kako je rekao sledeće godine biće nekoliko važnih izbora u svetu – na Tajvanu jer je važno pitanje koji će tajvan da pobedi, britanski, evropski, američki, ruski i ukrajinski. to van pokazuje da mira neće biti skoro a to su za nas nove teškoće

“Naše je da čuvamo mir i stabilnost i borimo se za investicije”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je važno što je Srbija učestvovala na konferenciji u Minhenu jer je mogla da iznese svoj stav i da je zastupao zemlju na najbolji mogući način.