BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da su u pripremi nove penzinerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u celoj Srbiji.

Vučić je na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, u Palati Srbija, tokom obilaska štandova podsetio da su penzioneri imali u poslednja dva meseca ukupno povećanje penzija od ukupno 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada.

Predsednik je rekao da će uvećanu penziju za januar upravo danas dobiti poslednja kategorija penzionera, njih oko 1,4 miliona, koji su bili zaposleni i suštinski plaćali poreze i doprinose.

“Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali verujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cenu 10.000 dinara, da će platititi manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo”, rekao je Vučić.

Najavio je da bi to sve moglo da krene od 1. oktobra, pošto se tada obeležava Međunarodni dan starih, a da će već od 15. marta krenuti prijave.

“Onda idemo u žestoku akciju kao država da angažujemo što više firmi koji će da nude svoje usluge. Želimo da penzioneri imaju više novca i bolji životni standard, mi smo to radili pre za Beograd, a sada prvi put radimo u celoj Srbiji. To će moći svi jednako da koriste, na primer, u Babušnici, Priboju, Kikindi, Beogradu i svakom drugom mestu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će kartice imati i “kjuar” kod i pokazao novinarima prvu karticu, koje će dobiti penzioneri.

“Ovo je jedna od prvih penzionerskih kartica, podelićemo ih tokom leta, a od 1. oktobra treba da počnu da ih koriste”, rekao je Vučić i dodao da je pre sa popustima za penzionere bilo i trikova, ali da će sada biti drugačije i da će u njih biti uključeni i restorani i mnogi drugi.