BEOGRAD – Organizacija Ženska Solidarnost i udruženje Femplatz oko 13:00 sati, sa okupljenim građanima, blokirali su ulicu Kneza Miloša ispred zgrade Vlade Srbije i uz poruku “Nijedna više” izložile nekoliko zahteva.

Kako je za Tanjug rekla Maja Mirkov ispred Femplatza, traži se hitno formiranje nezavisnog tela za borbu protiv femicida, da se femicid uvede kao posebno krivičnog delo i tretira kao teško ubistvo, između ostalog i zbog visine kazne.

Femicid je izraz kojim se opisuje čin ubijanja žena, a u užem smislu ubistvo kod kojeg je glavni motiv mržnja prema ženama ili namera da se strahom dovedu u podređeni položaj.

Organizatori skupa takođe zahtevaju pooštravanje uslova za dobijanje oružja i adekvatnu i kvalitetnu procenu rizika kada žena prijavi nasilje.

Kako iz Ženske solidarnosti istakli u najavi okupljanja, od početka ove godine, a u poslednja dva meseca, u Srbiji su muškarci ubili barem osam žena, odnosno izvršili barem osam femicida.

Prema njihovim rečima, poslednji zabeleženi femicid počinjen pre nekoliko dana kada je u Zaječaru očuh ubio svoju dvogodišnju kćerku.

“Prošle godine, broj zabeleženih femicida iznosio je 27. Najbitnije je da je svaki od njih mogao da bude sprečen”, navode iz Ženske Solidarnosti.

indeksonline.rs/Tanjug