BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu danas je završen 44. Međunarodni sajam turizma, a koordinator Beogradskog sajma Dragan Zečević ocenio je da je to bio najuspešniji Sajam turizma u poslednjih 10 godina.

“Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ovaj Sajam turizma protekao najbolje u poslednjih deset godina. Više od 40.000 posetilaca posetilo je ovu manifestaciju i, ono što je najvažnije, svi izlagači su zadovoljni”, rekao je Zečević Tanjugu.

Ističe da je veoma bitno da je zemlja partner Sajma bila Kina, koja se, kako kaže, ne pojavljuje baš često na sajmovima turizma.

“Dva najznačajnija sajma na svetu, u Berlinu i Londonu, nisu imala tu čast kao mi ove godine da im Kina bude zemlja partner. Više od 30 najvećih kineskih agencija je došlo na sajam i prva dva dana sajma imali smo poslovne B2B kontakte sa našim agencijama i turističkim organizacijama i sklopljen je niz ugovora koji će doprineti tome da kineski turisti ponovo postanu najbrojniji u našoj zemlji”, naveo je Zečević.

Da bi istakao koliko su kineski turisti značajni ne samo za našu zemlju već i za Evropu, Zečević je istakao da je pre pandemije koronavirusa 130 miliona kineskih turista došlo u Evropu.

On je posebno izdvojio prisustvo sedam afričkih država koji su došle prvi put na beogradski sajam.

“To je zaista bila atrakcija za posetioce, ali i za same turističke agencije, koje sada mogu da naprave neka nova, atraktivna putovanja u zemlje Afrike i da našim turistima ponude bolji vid odmora u inostranstvu”, istakao je Zečević.

Dodao je da je 44. Međunarodni sajam turizma posetilo više od 10 ministara iz evropskih država i da su sklopljeni brojni međudržavni ugovori.
“Sve je proteklo bez problema, svi posetioci i izlagači bili su veoma zadovoljni i mislimo da će ekonomski efekti ovog Sajma turizma po našu državu biti veliki”, poručio je Zečević.