BEOGRAD – Načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović rekao je danas da se situacija u mestima koja su pogođena snežnim padavinama poboljšava i da trenutno oko 1.700 potrošača nema pristup električnoj energiji.

“Povećava se broj potrošača koji imaju električnu energuju, trenutno je nema 1.700 potrošača, što je mnogo bolje nego tokom vikenda. To su mesta pogođena većim snežnim padavinama na teritoriji raškog, nišavskog, jablaničkog i borskog upravnog okruga. Trenutno nema zavejanih sela i poziva za pružanje pomoći”, rekao je on za K1 televiziju.

Vidović je objasnio da Sektor za vanredne situacije dobija najave od Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred svaku vremensku nepogodu.

“Imamo najave i u skladu sa njima se pripremamo. Stavljamo naše službe u pripravnost i obaveštavamo lokalne samouprave i javna preduzeća o najavama vremenskih nepogoda. Snega nije bilo toliko ali zbog vetra je došlo do stvaranja smetova. Reagovali smo odmah sa službama i nije bilo toliko problema”, kazao je Vidović.

On je naveo da Sektor za vanredne situacije razvio saradnju sa drugim zemljama Evropske unije kroz mehanizme civilne zaštite i najavio uspostavljanje sistema obavešenja putem mobilnih uređaja.

“Uvezani smo i sa zemljama EU kroz mehanizam civilne zaštite. U planu nam je da napravimo sistem obaveštenja sa svim mobilnim operatorima kako bismo uspostavili sistem SMS obaveštenja”, rekao je on.

Vidović je rekao da veliki broj vatrogasaca, specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina stoji na raspolaganju Sektoru za vanredne situacije.

“Odrona će sigurno biti kada se sneg bude topio. Spremamo se svakog dana. Sektor za vanredne situacije ima 3.400 vatrogasaca, specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina i vode. Svakog dana treniramo i vežbamo za svaki izazov i nabavljamo novu opremu i vozila”, zaključio je Vidović.

Tanjug