ATLANTA – Nedavno otkrivena zelena kometa će noćas proći pored Zemlje, prvi put u 50.000 godina, a poslednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba, prenosi danas Si-En-En (CNN).

Zelenu kometu otkrili su astronomi 2. marta 2022. godine kamerom širokog vidnog polja Zwicky Transient Facility’s, u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, a kometa se približila Suncu 12. januara, saopštila je američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA).

Nazvana C/2022 E3 (ZTF), kometa ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega joj je potreban dugačak put i mnogo vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navodi američka astronomska organizacija The Planetary Society.

Nebeski objekat će biti najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 miliona do 44 miliona kilometara, ali i tada će njena udaljenost biti oko 100 puta veća od udaljenosti Meseca od Zemlje, objavio je portal EarthSky.

Kako se kometa bude približavala Zemlji, posmatrači će moći da je primete kao bledu zelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate kao Severnjača.

Komete reflektuju različite boje svetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava. Zelena kometa će biti vidljiva na nebu u ranim jutarnjim satima, kada mesec zađe posle ponoći na severnoj hemisferi, dok će na južnoj hemisferi biti teže uočljiva.

U zavisnosti od svoje osvetljenosti, kometa C/2022 E3 (ZTF) će moći da se vidi golim okom na tamnom nebu, ali će u svakom slučaju biti lakše uočljiva pomoću dvogleda ili teleskopa.

Kometa se razlikuje od zvezda po prugastim repovima prašine i energiziranih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje. Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas.

Ovo uzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se biti najbliža Marsu 10. februara, navodi EarthSky.

U slučaju oblačnog i lošeg vremena, projekat Virtuelni teleskop će direktno prenositi prolazak komete na nebu iznad Rima.