BEOGRAD – Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da po geološkim i seizmološkim istraživanjima područje centralne Srbije ima povratni period zemljotresa, te se shodno tome očekuje zemljotres u tom području magnitude pet stepeni.

Ona je za Tanjug objasnila da se poslednji zemljotres te jačine desio u Kraljevu 2010. godine i da je moguće da će energija koja je došla iz Turske i Rumunije ubrzati taj proces.

“Seizmolozi u Turskoj su radili istraživanje na isti način kao i svuda u svetu, s tim što oni to rade malo bolje. Istraživali su aktivne rasede jer zemljotresi mogu da se dogode samo duž raseda a ne u bilo kojoj tački u zemljinoj kori, i definisali su geometriju i veličinu tih raseda kao i brzinu kretanja po njima, a magnituda zemljotresa zavisi direktno od veličine takvog raseda”, rekla je ona.

Prema njenim rečima seizmolozi su poznavali taj konkretan segment raseda i izračunali da može da se desi zemljotres te magnitude.

“To je potpuno naučno zasnovano i verujem da su u pravu kad kažu da su predvideli zemljotres”, istakla je ona.

Mladenovićeva je objasnila da kada dođe do potresa najvažnije je da se ne paniči, ne iskače kroz prozor ili trči niz stepenište, već da se sačeka da zemljotres prođe.